Hak kanggo tetep bisu ing prekara pidana

Amarga sawetara kasus pidana profil dhuwur sing muncul ing taun kepungkur, hak tersangka kanggo bisu mung dideleng maneh. Mesthine, karo korban lan sedulur sing duwe tindak pidana, hak tersangka kanggo bisu saiki lagi dingerteni, sing bisa dingerteni. Contone, taun kepungkur, kasepen sing terus-terusan kanggo tersangka pirang-pirang "pembunuhan insulin" ing omah perawatan kanggo wong tuwa nyebabake frustasi lan gangguan ing antarane para sedulur, sing mesthine pengin ngerti apa sing kedadeyan. Suspect terus-terusan njaluk hak supaya bisu ing Pengadilan Negeri Rotterdam. Ing jangka panjang, iki uga nesu para hakim, sing tetep nyoba supaya tersangka kerja.

Hak kanggo tetep bisu ing prekara pidana

Artikel 29 Kode Prosedur Pidana

Ana macem-macem sebab kenapa para curiga, asring menehi saran marang pengacara, njaluk hak tetep meneng. Contone, iki bisa dadi alesan strategis utawa psikologis, nanging uga kedadeyan tersangka wedi karo konsekuensi ing lingkungan kriminal. Ora preduli saka alesan kasebut, hak kanggo meneng yaiku kagungane saben curiga. Iki minangka hak klasik saka sipil, wiwit taun 1926 wis ditemtokake ing Pasal 29 ing Code of Criminal Procedure lan mulane kudu dihormati. Hak iki adhedhasar prinsip manawa curiga ora kudu nggarap kapercayan dhewe lan ora bisa dipeksa nglakoni: 'Suspect ora wajib wangsulan. ' Inspirasi kanggo iki yaiku larangan nyiksa.

Yen tersangka nggunakake hak iki, mula dheweke bisa nyegah pratelan kasebut dianggep ora bisa dipercaya lan ora bisa dipercaya, umpamane amarga nyimpang saka sing dicritakake dening wong liya utawa saka sing kalebu ing file kasus. Yen tersangka tetep bisu ing wiwitan lan pratelan kasebut mengko dipasang ing pratelan liyane lan file kasebut, dheweke bakal nambah manawa dheweke bakal dipercaya karo hakim. Nggunakake hak kanggo meneng uga bisa dadi strategi sing apik yen tersangka ora bisa menehi jawaban sing bisa ditindakake kanggo umpamane polisi. Sawise kabeh, sawijining statement bisa digawe ing pengadilan pungkasan.

Nanging, strategi iki tanpa risiko. Suspect kasebut uga kudu ngerti babagan iki. Yen tersangka ditangkep lan dilebokake ing tahanan pramila, mréntah ing sisih tengen kanggo meneng bisa uga tegese manawa investigasi tetep kanggo polisi lan panguwasa ukum, kanthi dhasar ditahan prilaku terus kanggo tersangka. Pramila bisa dadi tersangka bisa tetep ditahan ing pranyata luwih dawa amarga dheweke nggawe bisu tinimbang yen dheweke nggawe pratelan. Kajaba iku, ana kemungkinan sawise ngilangi kasus utawa mbebasake saka tersangka, tersangka kasebut ora bakal menehi ganti rugi yen dheweke dhewe bakal nyalahake amarga nglanjutake tahanan tahanan kasebut. Tuntutan babagan kerusakan kasebut wis nolak kaping pirang-pirang.

Sawise ing pengadilan, kasepen uga ora ana akibat saka tersangka. Sawise kabeh, hakim bisa njupuk keputusan babagan keputusan kasebut yen tersangka ora menehi keterbukaan, ing pernyataan bukti lan ukara kasebut. Miturut Pengadilan Tinggi Walanda, kasepen tersangka bisa uga nyengkuyung keyakinan yen ana cukup bukti lan tersangka durung menehi panjelasan luwih lengkap. Sawise kabeh, kasepen tersangka bisa dingerteni lan dijelasake dening hakim kaya ing ngisor iki: "Tersangka mesthi meneng babagan keterlibatane (…) lan mulane ora tanggung jawab marang apa sing wis ditindakake. " Ing konteks ukara kasebut, tersangka bisa disalahake amarga bisu yen dheweke durung mratobat utawa nyesali tumindak kasebut. Apa hakim nggunakake hak kanggo tetep bisu dening tersangka amarga ukuman kasebut, gumantung marang penilaian pribadi hakim lan mulane bisa beda-beda saben hakim.

Nggunakake hak kanggo bisu bisa uga duwe kaluwihan kanggo tersangka, nanging mesthine ora tanpa risiko. Sejatine manawa tersangka ora bisa meneng kudu dihormati. Nanging, nalika ana tuntutan hukum, para hakim saya nganggep kasepen para tersangka amarga kerugiane dhewe. Nanging, hak tersangka kanggo tetep bisu ora bisa ditindakake kanthi rutin mbantah karo tambah akeh peran ing proses pidana lan pentinge korban, sedulur utawa masarakat sing isih ana kanthi jawaban sing jelas babagan pitakon kasebut.

Apa wicaksana yen sampeyan nggunakake hak kasebut supaya tetep bisu sajrone sidhang polisi utawa ing sidhang kasebut gumantung saka kahanan kasus kasebut. Mula, sampeyan kudu ngubungi pengacara pidana sadurunge mutusake hak nggawe bisu. Law & More pengacara khusus kanggo hukum pidana lan seneng menehi saran lan / utawa pitulung. Apa sampeyan dadi korban utawa sedulur sing isih urip lan apa sampeyan duwe pitakon babagan hak kanggo meneng? Malah banjur Law & Morepengacara wis siyap kanggo sampeyan.

Share