Hak terbitan lan hak potret

Salah sawijining topik sing paling dibahas ing Piala Dunia 2014. Robin van Persie sing padha karo skor nglawan Spanyol nalika nyilem kanthi judhul sing apik. Prestasi sing apik banget uga ngasilake pariwara Calvé ing bentuk poster lan komersial. Komersial kasebut nyritakake babagan Robin van Persie umur 5 taun sing entuk entri ing Excelsior kanthi nyilem gliding sing padha. Robin bisa uga mbayar kanthi komersial, nanging apa hak cipta iki uga bisa diadaptasi lan dimodifikasi tanpa idin saka Persie?

Definition

Potret tengen minangka bagean saka hak cipta. Undhang-undhang Hak cipta misahake rong kahanan kanggo hak potret, yaiku potret sing digawe kanggo tugas lan potret sing ora digawe kanggo tugas. Antarane loro kahanan ana prabédan utama ing akibat saka publikasi lan hak pihak sing melu.

Hak terbitan lan hak potret

Kapan kita ngomong babagan potret bener? Sadurunge pitakon bisa dijawab apa potret sing tepat lan sejatine tekane sisih tengen iki, pitakon apa potret sing sepisanan, kudu dijawab dhisik. Dhèskripsi saka angger-angger ora menehi panjelasan lengkap lan jelas. Minangka gambaran kanggo potret diwenehi: 'gambar pasuryan wong, kanthi utawa tanpa bagean awak liyane, kanthi cara apa wae digawe'.

Yen mung ndeleng penjelasan iki, bisa uga mikir yen potret mung kalebu rai wong. Nanging, iki dudu kedadeyane. Sengaja, tambahan kasebut: 'kanthi cara apa wae digawe' tegese ora dadi masalah kanggo potret manawa difoto, dicet utawa dirancang kanthi bentuk liyane. Siaran televisi utawa karikatur bisa uga ana ing ruang lingkup potret. Iki jelas, yen ruang lingkup istilah 'potret' iku jembar. Potret uga kalebu video, ilustrasi utawa perwakilan grafis. Macem-macem proses wis ditindakake gegayutan karo perkara iki lan Pengadilan Tinggi pungkasane nerangake babagan iki kanthi luwih rinci, yaiku, istilah 'potret' digunakake nalika wong digambarake kanthi cara sing bisa dingerteni. Pangenalan iki bisa ditemokake ing fitur rai lan rai, nanging uga bisa ditemokake ing bab liyane. Pikirake, contone, babagan postur khas utawa gaya rambut. Sekitar uga bisa duwe peran. Wong sing mlaku ing ngarep bangunan sing makarya luwih bisa dingerteni ketimbang nalika wong kasebut digambarake ing lokasi sing biasane ora bakal dituju.

Hak hukum

Ana uga pelanggaran hak potret yen wong sing digambarake bisa dingerteni ing potret lan uga diterbitake. Sampeyan kudu ditemtokake manawa potret kasebut ditugasake utawa ora lan apa privasi milih kebebasan ekspresi. Yen wong wis menehi potret, potret kasebut mung bisa diwartakake yen wong sing takon menehi ijin. Sanajan hak cipta karya kasebut kalebu pihak sing nggawe potret kasebut, dheweke ora bisa nggawe publik tanpa idin. Sisih liyane duwit receh yaiku yen wong sing digambarake uga ora dienggo nindakake kabeh kanthi potret. Mesthi wae wong sing nggambar bisa nggunakake potret kanggo tujuan pribadi. Yen wong sing nggambarake pengin nggawe foto potret kasebut, dheweke kudu duwe ijin saka pangripta. Sawise kabeh, nitahake nduweni hak cipta.

Miturut Seksi 21 Hukum Hak Cipta, pangripta duwe teori kanthi hak nerbitake potret kanthi bebas. Nanging, iki dudu hak mutlak. Wong sing tundhuk bisa tumindak nglanggar publikasi kasebut, yen lan yen dheweke duwe minat sing cukup. Hak privasi asring diarani minangka kapentingan sing cukup. Wong sing misuwur kayata olahragawan lan seniman bisa uga, saliyane kapentingan sing cukup, uga duwe kepentingan komersial kanggo nyegah terbitan. Saliyane kapentingan komersial, selebriti uga duwe kepentingan liyane. Nanging, ana kemungkinan dheweke bakal ngrusak reputasine amarga diterbitake. Amarga konsep "kapentingan sing cukup" subyektif lan pihak umume ora gelem setuju karo kepentingan kasebut, sampeyan bisa ngerti manawa akeh proses sing ditindakake babagan konsep iki. Banjur ana ing pengadilan kanggo nemtokake manawa kapentingan wong sing digambarake luwih unggul tinimbang kepentingan produsen lan publikasi kasebut.

Dasar ing ngisor iki penting kanggo potret sing bener:

  • kapentingan cukup
  • kapentingan komersial

Yen kita ndelok conto Robin van Persie, mula nyata manawa dheweke duwe minat sing cocog lan komersial kanthi apik. Badan kehakiman wis mutusake manawa kapentingan finansial finansial lan komersial bisa dianggep kapentingan sing cocog karo arti bagean 21 saka Hak Cipta. Miturut artikel iki, publikasi lan reproduksi potret ora diidini tanpa idin saka wong sing digambarake ing potret, yen kapentingan sing cukup saka wong kasebut ditentang pambocoran. Atlet ndhuwur bisa uga mbayar ragad kanggo ijin nggunakake potret kasebut kanggo tujuan komersial. Kanthi cara iki, dheweke bisa uga nggambarake popularitas, mula bisa nggawe kontrak sponsor, umpamane. Nanging kepiye bal-balan amatir yen sampeyan kurang misuwur? Ing kahanan tartamtu, hak potret uga ditrapake kanggo atlit ndhuwur amatir. Ing pengadilan Vanderlyde / penerbitan Spaarnestad, atlit amatir nentang publikasi potret kasebut ing majalah mingguan. Potret kasebut wis digawe tanpa komisi lan dheweke ora diwenehi ijin utawa nampa ganti rugi finansial kanggo publikasi kasebut. Pengadilan nganggep manawa atlit amatir uga entuk dhuwit kanggo kondhang yen popularitas kasebut duwe nilai pasar.

Pelanggaran

Yen kapentingan sampeyan dilanggar, sampeyan bisa njaluk larangan ing publikasi, nanging uga kemungkinan gambar sampeyan wis digunakake. Yen ngono, sampeyan bisa nuntut ganti rugi. Rugi iki umume ora dhuwur banget, nanging gumantung karo sawetara faktor. Ana papat opsi kanggo tumindak nglanggar hak potret:

  • Surat kiriman karo deklarasi pantang
  • Saman kanggo proses sipil
  • Larangan publikasi
  • rugi

Hukuman

Wayahe jelas yen potret sapa wae dilanggar, asring banget larangan supaya ora nerbitake publikasi luwih cepet ing pengadilan. Gumantung saka kahanane, bisa uga publikasi dicopot saka pasar komersial. Iki diarani kelingan. Prosedur iki asring diiringi pratelan kerusakan. Sawise kabeh, kanthi tumindak bertentangan karo potret sing bener, wong sing digambarake bisa uga ngalami kerusakan. Kompensasi sepira gedhene gumantung saka kerusakan sing dialami, nanging uga kanggo potret lan cara nggambarake wong kasebut. Ana uga denda miturut Artikel 35 Undhang-undhang Hak Cipta. Yen hak potret dilanggar, pelanggar hak potret kasebut duwe pelanggaran lan dheweke bakal didenda.

Yen sisih tengen sampeyan dilanggar, sampeyan uga bisa njaluk kerusakan. Sampeyan bisa nindakake iki yen gambar sampeyan wis diterbitake lan sampeyan yakin manawa kapentingan sampeyan wis dilanggar.

Jumlah ganti rugi asring bakal ditemtokake dening pengadilan. Rong conto sing misuwur yaiku "foto teroris Schiphol" sing polisi militer milih wong sing tampil Muslim kanggo mriksa keamanan kanthi teks ing gambar "Apa Schiphol isih aman?" lan kahanane wong sing lagi arep ing kreta difoto mlaku-mlaku ing Distrik Lampu Merah sing pungkasane ana ing koran kanthi judhul "Ngintip sundel".

Ing kaloro kasus kasebut, dinilai manawa privasi luwih gedhe tinimbang kebebasan ngomong fotografer. Iki tegese sampeyan ora bisa nerbitake saben foto sing dijupuk ing dalan. Biasane jinis biaya kasebut antara 1500 nganti 2500 euro.

Yen, saliyane kapentingan sing cukup, uga ana kepentingan komersial, kompensasi kasebut bisa luwih dhuwur. Rugi banjur gumantung saka sing cocog karo tugas sing padha lan mulane bisa puluhan ewu euro.

kontak

Ngelingi kemungkinan sanksi, wicaksana tumindak kanthi ati-ati nalika nerbitake potret lan nyoba supaya bisa entuk ijin sadurunge. Sawise kabeh, iki ngindhari diskusi sing sawise.

Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan topik hak potret utawa yen sampeyan nggunakake potret tartamtu tanpa idin, utawa yen sampeyan yakin manawa ana wong sing nglanggar potret sampeyan, sampeyan bisa ngubungi pengacara. Law & More.

Share