Tanggung jawab pemegang saham ing Walanda

Tanggung jawab direktur perusahaan ing Walanda tansah dadi topik sing wis dirembug. Kurang luwih dicritakake babagan tanggung jawab pemegang saham. Nanging, kedadeyan para pemegang saham bisa tanggung jawab kanggo tumindak ing perusahaan miturut hukum Walanda. Yen sawijining pemegang saham bisa tanggung jawab tumrap tumindak kasebut, iki kalebu tanggung jawab pribadi, sing bisa duwe akibat utama kanggo urip pribadi pemegang saham. Mula, penting kanggo ngerteni risiko yen ana tanggung jawab marang para pemegang saham. Kahanan sing beda karo tanggung jawab para pemegang saham ing Walanda bisa dibahas ing artikel iki.

1. Kewajiban para pemegang saham

Pemegang saham nyekel saham entitas sah. Miturut Kode Sipil Belanda, entitas sah padha karo wong alami nalika entuk hak properti. Iki tegese entitas sah bisa duwe hak lan kewajiban sing padha karo wong alami lan mula bisa nindakake tumindak sah, kayata golek properti, mlebu kontrak utawa ngajokake tuntutan hukum. Amarga entitas sah mung ana ing kertas, entitas sah kudu diwakili dening wong alami, direktur (s). Nalika entitas sah tanggung jawab kanggo kerusakan sing ana amarga tumindak, direktur bisa uga tanggung jawab adhedhasar tanggung jawab para direktur. Nanging, iki bakal mangsuli pitakon apa sing dadi pemegang saham bisa tanggung jawab tumrap tumindak dheweke babagan entitas legal. Kanggo nemtokake tanggung jawab para pemegang saham, kewajiban para pemegang saham kudu mantep. Kita bisa mbedakake telung jinis kewajiban khusus kanggo para pemegang saham: kewajiban hukum, kewajiban sing asale saka artikel gabungan lan kewajiban sing asale saka kesepakatan para pemegang saham.

Tanggung jawab para pemegang saham

1.1 Kewajiban para pemegang saham sing asale saka ukum

Miturut Kode Sipil Belanda, para pemegang saham duwe siji kewajiban penting: kewajiban mbayar perusahaan kanggo saham sing dipikolehi. Kewajipan kasebut asalé saka artikel 2: 191 Kode Sipil Walanda lan siji-sijine kewajiban jelas kanggo para pemegang saham sing asale saka hukum. Nanging, miturut artikel 2: 191 Kode Sipil Belanda bisa uga nyathet ing artikel gabungan yen saham kasebut ora kudu dibayar kanthi lengkap:

Ing lengganan kanggo saham, jumlah nominal kasebut kudu dibayar menyang perusahaan. Sampeyan bisa nyatakake jumlah nominal, utawa proporsi jumlah nominal, mung kudu dibayar sawise sawetara wektu utawa sawise perusahaan njaluk mbayar. 

Nanging, manawa stipulasi kasebut dilebokake ing artikel penggabungan, ana panentu sing nglindhungi pihak katelu yen ana bangkrut. Yen perusahaan dadi bangkrut lan saham kasebut ora dibayar kanthi lengkap dening para pemegang saham, amarga ana stipulasi ing artikel panyebaran kanthi ora sengaja, kurator sing diangkat wajib njaluk pambayaran kabeh saham saka pemegang saham. Iki asale saka artikel 2: 193 Kode Sipil Walanda:

Kurator saka perusahaan diwenehi tenaga kanggo nglumpukake lan ngumpulake kabeh prentah wajib amarga durung ana gandhengane. Kekuwatan iki ana tanpa preduli saka apa sing ditemtokake babagan iki ing artikel penggabungan utawa diatur miturut artikel 2: 191 Kode Sipil Walanda.

Wajib sah kanggo para pemegang saham kudu mbayar bareng saham sing dibutuhake amarga nuduhake yen para pemegang saham iku mung tanggung jawab kanggo jumlah saham sing dijupuk. Dheweke ora bisa dicekel tanggung jawab kanggo tumindak perusahaan. Iki uga asale saka artikel 2:64 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 175 Kode Sipil Walanda:

Pemegang saham ora tanggung jawab kanggo apa sing ditindakake ing jeneng perusahaan lan dheweke ora wajib menehi sumbangan kanggo kerugian perusahaan luwih saka apa sing wis dibayar utawa isih kudu mbayar saham.

1.2 Kewajiban para pemegang saham sing asale saka artikel gabungan

Kaya sing diterangno ing ndhuwur, para pemegang saham mung duwe kewajiban hukum sing jelas: mbayar saham kasebut. Nanging, saliyane kewajiban hukum iki, kewajiban kanggo para pemegang saham uga bisa ditemtokake ing artikel integrasi. Iki miturut artikel 2: 192, paragraf 1 Kode Sipil Walanda:

Artikel gabungan bisa, gegayutan karo kabeh saham utawa saham saka jinis tartamtu:

  1. nemtokake manawa kewajiban tartamtu, sing bakal ditindakake menyang perusahaan, menyang pihak katelu utawa ing antarane para pemegang saham, dipasang karo pemegang saham;
  2. masang syarat menyang shareholdership;
  3. nemtokake manawa para pemegang saham, ing kahanan sing ditemtokake ing artikel gabungan, wajib ngirim saham utawa bagean kasebut utawa menehi tawaran kanggo transfer saham kasebut.

Miturut artikel iki, artikel saka gabung bisa nyatakake manawa sawijining pemegang saham bisa tanggung jawab kanggo utang perusahaan kasebut. Kajaba iku, kahanan kanggo Financing perusahaan bisa diatur. Ketentuan kasebut ngluwihi tanggung jawab para pemegang saham. Nanging, ketentuan kaya ngono ora bisa ditrapake miturut kekarepan para pemegang saham. Dheweke mung bisa diatur nalika para pemegang saham setuju karo syarat kasebut. Iki asale saka artikel 2: 192, paragraf 1 Kode Sipil Walanda:

Sawijining kewajiban utawa syarat kaya sing dirujuk ing ukara sadurunge ing (a), (b) utawa (c) ora bisa dileksanakake marang pemegang saham, nanging ora ana syarat utawa stipulasi.

Kanggo nyathet kewajiban tambahan kanggo pemegang saham ing artikel gabungan, resolusi pemegang saham kudu dijupuk dening Rapat Umum Pemegang Saham. Yen pemegang saham milih kanggo ngladeni kewajiban utawa syarat tambahan kanggo para pemegang saham ing artikel gabungan, dheweke ora bakal tanggung jawab babagan obligasi utawa syarat kasebut.

1.3 Kewajiban para pemegang saham sing dijupuk saka kesepakatan para pemegang saham

Pemegang saham duwe kamungkinan kanggo nggayuh kesepakatan para pemegang saham. Persetujuan para pemegang saham dirampungake ing antarane para pemegang saham lan ngemot hak lan kewajiban tambahan kanggo para pemegang saham. Persetujuan para pemegang saham mung ditrapake kanggo para pemegang saham, iki ora mengaruhi pihak katelu. Yen pemegang saham ora netepi kesepakatan para pemegang saham, dheweke bisa tanggung jawab amarga kerusakan sing ora bakal ditrapake. Tanggung jawab iki adhedhasar gagal netepi persetujuan, sing asale saka artikel 6:74 Kode Sipil Walanda. Nanging, yen ana pemegang saham tunggal sing nyekel kabeh saham perusahaan, mesthi ora prelu nggambarake kesepakatan para pemegang saham.

2. Tanggung jawab kanggo tumindak sing ora sah

Sabanjure kanggo kewajiban khusus kanggo para pemegang saham, tanggung jawab kanggo tumindak sing ora sah uga kudu dianggep nalika nemtokake tanggung jawab para pemegang saham. Kabeh wong wajib tumindak miturut hukum. Nalika ana wong sing nglanggar undang-undang, dheweke bakal tanggung jawab adhedhasar artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda. Pemegang saham duwe kewajiban kanggo tumindak kanthi hukum marang para pemiutang, para investor, supplier lan pihak katelu. Yen pemegang saham tumindak nglanggar, mula bisa tanggung jawab tumrap tumindak iki. Yen sawijining pemegang saham tumindak kanthi cara sing bisa ditindakake, tumindak kasebut kanthi ora sah bisa ditampa. Conto tumindak sing ora sah dening pemegang saham bisa uga ngasilake bathi nalika katon manawa perusahaan ora bisa mbayar maneh para pemiutang sawise mbayar iki.

Salajengipun, tumindak sing ora sah dening para pemegang saham kadang-kadang entuk saka adol saham menyang pihak katelu. Mesthine manawa para pemegang saham bakal miwiti investigasi wong utawa perusahaan sing pengin didol. Yen penyelidikan kasebut nyatakake manawa perusahaan sing nyekel saham kasebut bisa uga ora bisa ngetrapake kewajiban sawise pamindhahan saham, pemegang saham samesthine bakal njupuk kepentingan para pemiutang. Iki nuduhake manawa para pemegang saham bisa ngalami tanggung jawab kanthi pribadi nalika mindhahake saham menyang pihak katelu lan transfer kasebut ora bisa mbayar para pemiutang.

3. Tanggung jawab saka produsen kabijakan

Pungkasan, tanggung jawab para pemegang saham bisa muncul nalika pemegang saham tumindak minangka pembuat kebijakan. Minangka dhasar, para direktur duwe tugas kanggo nindakake acara normal ing perusahaan kasebut. Iki dudu tugas para pemegang saham. Nanging, para pemegang saham duwe kamungkinan kanggo menehi pandhuan direktur. Kemungkinan kasebut kudu dilebokake ing artikel gabungan. Miturut artikel 2: 239, paragraf 4 Kode Sipil Walanda, para direktur kudu nuruti pandhuan saka para pemegang saham, kajaba pandhuan iki ora cocog karo kepentingan perusahaan:

Artikel semalat uga nyedhiyakake dewan direksi kudu tumindak miturut pandhuan awak perusahaan liyane. Dewan direktur dipeksa tindakake pandhuan kasebut kajaba kajaba ana hubungane karo kepentingan perusahaan utawa perusahaan sing ana gandhengane.

Nanging, penting banget manawa para pemegang saham mung menehi pandhuan umum.[1] Pemegang saham ora bisa menehi pandhuan babagan subjek utawa tumindak tartamtu. Contone, pemegang saham ora bisa menehi instruksi kanggo direktur murub karyawan. Pemegang saham bisa uga ora nganggep peran sutradara. Yen para pemegang saham tumindak minangka direktur, lan nindakake acara normal perusahaan kasebut, dheweke diklasifikasikake minangka produsen kabijakan lan bakal dianggep kaya para direktur. Iki tegese padha bisa tanggung jawab kanggo kerusakan sing ditampa saka kabijakan sing ditindakake. Mula, bisa uga tanggung jawab adhedhasar tanggung jawab para direktur yen perusahaan bangkrut.[2] Asale saka artikel 2: 138, paragraf 7 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248, paragraf 7 Kode Sipil Walanda:

Kanggo tujuan artikel saiki, wong sing wis mutusake utawa ngetrapake kabijakan perusahaan kasebut kaya yen dheweke dadi direktur, padha karo direktur.

Artikel 2: 216, paragraf 4 Kode Sipil Belanda uga nyatakake manawa wong sing wis nemtokake utawa netepake kabijakan perusahaan kasebut disesuaikan karo sutradara, lan bisa dipertanggungjawabake adhedhasar tanggung jawab para direktur.

4. Kesimpulan

Minangka dhasar, perusahaan tanggung jawab kanggo kerusakan sing ana saka tumindak. Ing kahanan tartamtu, para direktur bisa uga tanggung jawab. Nanging, kudu eling yen para pemegang saham perusahaan uga bisa dicekel tanggung jawab kanggo kerusakan ing kahanan tartamtu. Pemegang saham ora bisa nindakake kabeh tumindak tanpa impunitas. Nalika iki bisa uga muni logis, ing praktik ora cukup perhatian kanggo tanggung jawab para pemegang saham. Pemegang saham duwe kewajiban sing asale saka ukum, artikel penggabungan lan kesepakatan para pemegang saham. Yen para pemegang saham gagal netepi kewajiban kasebut, bisa uga tanggung jawab amarga kerusakan sing ana ing asil kasebut.

Kajaba iku, para pemegang saham, kaya saben wong liya, kudu tumindak miturut hukum. Tumindak sing ora sah bisa nyebabake tanggung jawab pemegang saham. Pungkasan, pemegang saham kudu tumindak minangka pemegang saham lan ora minangka direktur. Nalika pemegang saham wiwit nindakake acara normal ing perusahaan, dheweke bakal dirampungake karo sutradara. Ing kasus iki, tanggung jawab para direktur uga ditrapake kanggo para pemegang saham. Luwih becik yen para pemegang saham kudu eling karo risiko iki, supaya ora tanggung jawab saka para pemegang saham.

kontak

Yen sampeyan duwe pitakonan utawa komentar sawise maca artikel iki, monggo ngubungi mr. Maxim Hodak, pengacara ing Law & More liwat maxim.hodak@lawandmore.nl, utawa mr. Tom Meevis, pengacara ing Law & More liwat tom.meevis@lawandmore.nl, utawa telpon +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1955: AG2033 (Forumbank).

[2] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Hollandse Glascentrale Beheer BV).

Share