Kewajiban karyawan nalika lara

Kewajiban karyawan nalika lara

Karyawan duwe kuwajiban tartamtu sing kudu ditindakake nalika lara lan lara. Pegawe sing lara kudu nglaporake lara, menehi informasi tartamtu lan tundhuk karo peraturan liyane. Nalika absen ana, majikan lan pegawe duwe hak lan kewajiban. Secara garis besar, iki minangka kewajiban utama karyawan:

  • Pegawe kudu nglaporake lara marang majikan nalika lara. Majikan kudu nemtokake cara pegawe bisa nindakake iki. Persetujuan babagan absen biasane dilebokake ing protokol absen. Protokol absen minangka bagean saka kabijakan absen. Iki nyatakake aturan kanggo absen lan kepiye laporan lara, registrasi absen, pengawasan absen, lan reintegrasi yen ana absen (jangka panjang).
  • Sanalika karyawan luwih apik, dheweke kudu laporan maneh.
  • Sajrone lara, karyawan kudu ngandhani majikan babagan proses penyembuhan.
  • Pegawe uga kudu kasedhiya kanggo mriksa lan nanggapi telpon saka dokter perusahaan. Pegawe wajib kerja sama ing reintegrasi.

Ing sawetara lapangan kerja, bisa uga ana persetujuan kolektif. Iki bisa ngemot persetujuan babagan absen. Persetujuan iki ngarah kanggo juragan lan pegawe.

Sajrone periode lara: nggarap pemulihan lan reintegrasi.

Loro-lorone pegawe lan juragan duwe kapentingan ing pemulihan lan reintegrasi karyawan. Pemulihan ngidini karyawan bisa nerusake kerja lan supaya ora nganggur. Kajaba iku, penyakit bisa nyebabake penghasilan sing luwih murah. Kanggo majikan, karyawan sing lara tegese kekurangan tenaga kerja lan kewajiban kanggo terus mbayar upah tanpa quid pro quo.

Yen nyatane karyawan bakal lara luwih suwe, karyawan kasebut kudu kerja sama ing proses reintegrasi. Sajrone proses reintegrasi, kewajiban ing ngisor iki ditrapake kanggo pegawe (Bagian 7: 660a saka Kode Sipil):

  • Karyawan kudu kerja sama kanggo netepake, nyetel, lan ngetrapake rencana aksi.
  • Pegawe kudu nampa tawaran saka juragan kanggo nindakake karya sing nduweni kualifikasi minangka karya cocok.
  • Pegawe kudu kerjo bareng karo langkah-langkah sing cukup kanggo reintegrasi.
  • Pegawe kudu ngandhani layanan kesehatan lan safety pekerjaan babagan ora ana.

Proses reintegrasi nduweni tahapan ing ngisor iki:

  • Pegawe lara. Dheweke kudu nglaporake lara menyang majikan, sing langsung dilaporake layanan kesehatan lan safety pekerjaan (ing pitung dina).
  • Sadurunge nem minggu liwat, layanan kesehatan lan safety pekerjaan netepake manawa ana (potensial) ora ana penyakit jangka panjang.
  • Ing enem minggu, layanan kesehatan lan safety menehi analisis masalah. Kanthi analisis iki, layanan kesehatan lan safety nyedhiyakake informasi babagan absen, kahanan sing ana, lan kemungkinan reintegrasi.
  • Sadurunge wolung minggu kepungkur, majikan setuju karo rencana aksi karo karyawan.
  • Ajeg rencana aksi dirembug antarane juragan lan pegawe paling sethithik sapisan saben enem minggu.
  • Sawise 42 minggu, karyawan kasebut bakal dilaporake lara menyang UWV.
  • A evaluasi taun pisanan nderek iki.
  • Sawise udakara 88 minggu lara, karyawan bakal nampa surat saka UWV kanthi informasi luwih lengkap babagan nglamar keuntungan WIA.
  • Sawise 91 minggu, evaluasi pungkasan ditindakake, nggambarake kahanan reintegrasi.
  • Ora luwih saka 11 minggu sadurunge entuk manfaat WIA diwiwiti, karyawan kasebut njaluk tunjangan WIA, mbutuhake laporan reintegrasi.
  • Sawise rong taun, pembayaran upah terus mandheg, lan karyawan bisa nampa keuntungan WIA. Ing asas, kewajiban majikan kanggo terus mbayar upah rampung sawise rong taun lara (104 minggu). Karyawan kasebut bisa uga layak kanggo tunjangan WIA.

Bayaran terus yen lara

Majikan kudu terus mbayar karyawan sing lara kanthi kontrak permanen utawa sementara paling sethithik 70% saka gaji pungkasan lan tunjangan preian. Apa ana persentase sing luwih dhuwur ing kontrak kerja utawa perjanjian kolektif? Banjur majikan kudu manut. Suwene pembayaran terus gumantung saka kontrak sementara utawa permanen, maksimal 104 minggu.

Aturan nalika preian

Pegawe sing lara entuk preian minangka karyawan sing ora lara lan bisa preian nalika lara. Nanging, kanggo nindakake iki, karyawan kudu njaluk ijin saka majikan. Ora gampang kanggo netepake iki dhewe. Mulane, juragan bisa takon dhokter perusahaan kanggo saran. Dokter perusahaan bisa nemtokake manawa liburan kasebut nyumbang kanggo kesehatan karyawan sing lara. Majikan banjur mutusake, sebagian adhedhasar saran iki, apa karyawan sing lara bisa liburan. Apa karyawan lara nalika preian? Aturan kasebut uga ditrapake. Malah nalika preian, karyawan kasebut wajib nglaporake lara. Majikan bisa langsung miwiti konseling absen yen pegawe ana ing Walanda. Apa karyawan ing luar negeri lara? Banjur dheweke kudu lara sajrone 24 jam. Pegawe uga kudu tetep bisa diakses. Setuju babagan iki sadurunge.

Apa yen karyawan ora netepi?

Kadhangkala karyawan sing lara ora netepi perjanjian sing digawe lan mulane ora cukup kerja sama ing reintegrasi. Contone, yen pegawe ing luar negeri lan wis gagal kanggo nuduhake munggah kanggo janjian dhokter perusahaan kaping pirang-pirang utawa nolak kanggo nindakake karya cocok. Akibaté, majikan ngalami risiko penalti saka UWV, yaiku pembayaran upah sing terus-terusan sajrone lara nganti telung taun. Majikan bisa njupuk langkah ing kasus iki. Saran kanggo miwiti obrolan karo karyawan lan kanthi jelas nyatakake yen dheweke kudu kerja sama ing reintegrasi. Yen iki ora mbantu, majikan bisa milih penundaan upah utawa pembekuan upah. Majikan nggawe iki dikenal kanthi ngirim layang kadhaptar marang karyawan babagan iki. Mung sawise langkah kasebut bisa ditindakake.

Apa bedane antara pembekuan upah lan penundaan upah?

Kanggo njaluk karyawan kerja sama, majikan duwe rong pilihan: kanggo nundha utawa mungkasi gaji kabeh utawa sebagian. Babagan hak kanggo upah, prabédan kudu digawe antarane reintegrasi lan kewajiban kontrol. Ora netepi kewajiban reintegrasi (nolak karya sing cocog, ngalangi utawa tundha pemulihan, ora kerjo bareng nggawe, ngevaluasi, utawa nyetel rencana aksi) bisa nyebabake pembekuan upah. Majikan ora kudu terus mbayar upah kanggo wektu nalika pegawe ora netepi kewajibane, sanajan pegawe mengko nindakake tugase (pasal 7:629-3 BW). Uga ora ana hak kanggo upah yen karyawan ora (utawa durung) ora layak kanggo kerja. Nanging, umpamane pegawe gagal netepi syarat ngawasi (ora katon ing operasi dokter perusahaan, ora kasedhiya ing wektu sing wis ditemtokake, utawa ora gelem menehi informasi menyang dokter perusahaan). Ing kasus kasebut, majikan bisa nundha pembayaran upah. Ing kasus kasebut, karyawan kasebut isih bakal dibayar gaji lengkap yen tundhuk karo syarat pemantauan. Kanthi pembekuan upah, hak karyawan kanggo mbayar ilang. Pegawe mung nampa upah maneh nalika dheweke netepi kewajiban. Kanthi penundaan upah, karyawan tetep nduweni hak kanggo upah. Mung bayarane diendheg sauntara nganti dheweke nepaki kewajiban maneh. Ing praktik, penundaan upah minangka cara tekanan sing paling umum digunakake.

Bedane panemu 

Majikan bisa uga ora setuju yen dhokter perusahaan netepake manawa karyawan kasebut ora lara (maneh). Yen karyawan ora setuju, pendapat ahli bisa dijaluk saka institusi independen.

Pegawe nelpon lara sawise konflik.

Bisa uga ana kahanan sing majikan beda karo pegawe nalika kerja bisa dilanjutake (sebagian). Akibaté, absen bisa nyebabake konflik. Kosok baline, konflik ing papan kerja uga bisa dadi alasan kanggo lara. Apa karyawan laporan lara sawise tawuran utawa ora setuju ing papan kerja? Yen mangkono, takon dhokter perusahaan kanggo netepake manawa karyawan kasebut ora cocog kanggo kerja. Dokter perusahaan bisa nyaranake wektu istirahat gumantung saka kahanan lan keluhan kesehatan. Sajrone periode kasebut, upaya bisa ditindakake, bisa uga liwat mediasi, kanggo ngrampungake konflik kasebut. Apa juragan lan pegawe ora setuju, lan ana kepinginan kanggo mungkasi kontrak karo pegawe? Banjur obrolan bab persetujuan mandap biasane nderek. Apa iki ora sukses? Banjur juragan bakal njaluk pengadilan kecamatan kanggo mungkasi kontrak karo pegawe. Ing kene, penting yen file absen sing akurat dibangun ing karyawan.

Pegawe nduweni hak kanggo tunjangan transisi (kompensasi nalika dipecat) ing persetujuan mandap lan mandap liwat pengadilan kecamatan.

Cuti lara ing kontrak sementara

Apa karyawan isih lara nalika kontrak kerja wis kadaluwarsa? Banjur majikan ora kudu mbayar gaji maneh. Pegawe banjur ninggalake ora seneng. Majikan kudu nglaporake penyakit pegawe menyang UWV ing dina kerja pungkasan. Karyawan kasebut banjur entuk tunjangan penyakit saka UWV.

Saran babagan absen

Ora bisa nyambut gawe merga lara kerep njalari akeh 'repot .' Mula kudu waspada. Hak lan kewajiban apa sing ditrapake, lan apa sing isih bisa ditindakake lan ora bisa ditindakake maneh? Apa sampeyan duwe pitakon babagan cuti lara lan njaluk saran? Banjur hubungi kita. kita pengacara pegawean bakal seneng mbantu sampeyan!

Setelan Privacy
Kita nggunakake cookie kanggo nambah pengalaman nalika nggunakake situs web. Yen sampeyan nggunakake Layanan liwat browser, sampeyan bisa matesi, mblokir utawa mbusak cookie liwat setelan browser web. Kita uga nggunakake konten lan skrip saka pihak katelu sing bisa nggunakake teknologi pelacakan. Sampeyan kanthi selektif bisa menehi idin ing ngisor iki kanggo ngidini proses puter pihak katelu kaya ngono. Kanggo informasi lengkap babagan cookie sing digunakake, data sing dikoleksi lan cara ngolah, mangga priksa Kebijakan Privasi
Law & More B.V.