Konflik kepentingan direktur

Sutradara perusahaan kudu dipandu saben taun kanthi kapentingan perusahaan. Kepiye yen direktur kudu nggawe keputusan sing ana gandhengane karo kapinterane dhewe? Kepentingan apa sing ana lan apa sing bakal ditindakake direktur ing kahanan kaya ngono?

Gambar konflik kepentingan direktur

Kapan ana konflik kepentingan?

Nalika ngatur perusahaan, dewan bisa uga njupuk keputusan sing uga menehi kaluwihan kanggo sutradara tartamtu. Minangka direktur, sampeyan kudu njaga kepentingan perusahaan lan dudu kepentingan pribadi sampeyan dhewe. Ora ana masalah langsung yen keputusan sing dijupuk dening dewan manajemen nyebabake direktur entuk manfaat dhewe. Iki beda yen kepentingan pribadi iki bertentangan karo kepentingan perusahaan. Yen ngono, direktur bisa uga ora melu rapat lan njupuk keputusan.

Ing kasus Bruil, Mahkamah Agung mutusake manawa ana konflik kepentingan yen direktur kasebut ora bisa njaga kepentingan perusahaan lan perusahaan afiliasi kanthi cara supaya direktur wilangan bulat lan ora bias bisa ditindakake amarga anane kepentingan pribadi utawa kepentingan liya sing ora padha karo entitas hukum. [1] Kanggo nemtokake manawa ana konflik kepentingan, kabeh kahanan sing relevan yaiku kudu dipertimbangkan.

Ana konflik kepentingan kualitatif nalika direktur tumindak kanthi kapasitas beda. Contone, kayata, nalika direktur perusahaan dadi mitra perusahaan ing wektu sing padha amarga dheweke uga direktur entitas hukum liyane. Direktur banjur kudu makili sawetara kepentingan (konflik). Yen ana kapentingan kualitatif murni, kapentingan kasebut ora bakal kacakup dening aturan konflik kepentingan. Iki kedadeyan yen kapentingan kasebut ora ana gandhengane karo kepentingan direktur. Tuladhane yaiku nalika rong perusahaan klompok nggawe perjanjian. Yen direktur minangka direktur kalorone perusahaan, nanging dudu pemegang saham (n) (ora langsung) utawa ora duwe kepentingan pribadi liyane, mula ora ana kepentingan kepentingan kualitatif.

Kepiye akibat saka anane konflik kepentingan?

Akibat saka konflik kepentingan saiki wis ditemtokake ing Pedoman Sipil Walanda. Sutradara ora bisa melu musyawarah lan njupuk keputusan yen duwe kepentingan pribadi langsung utawa ora langsung sing bertentangan karo kepentingan perusahaan lan perusahaan afiliasi. Yen asil ora ana keputusan dewan sing bisa dijupuk, keputusan kasebut bakal dijupuk dening dewan pengawas. Yen ora ana dewan pengawas, keputusan kasebut bakal dianut dening rapat umum, kajaba angger-angger kasebut ora kasebut. Ketentuan iki kalebu ing bagean 2: 129 paragraf 6 kanggo perusahaan winates umum (NV) lan 2: 239 paragraf 6 saka Kode Sipil Walanda kanggo perusahaan winates swasta (BV).

Ora bisa disimpulake saka artikel kasebut manawa mung ana konflik kepentingan kaya sing disebabake dening direktur. Dheweke uga ora bisa disalahake amarga pungkasane ngalami kahanan kasebut. Artikel kasebut mung negesake manawa direktur kudu ora melu ing musyawarah lan proses nggawe keputusan. Mula dudu kode tumindak sing nyebabake ukuman utawa pencegahan konflik kepentingan, nanging mung kode tumindak sing nulis kepiye tumindak supaya direktur nalika ana konflik kepentingan. Larangan partisipasi ing musyawarah lan nggawe keputusan nyebabake direktur sing bersangkutan ora milih, nanging dheweke bisa njaluk informasi sadurunge rapat dewan utawa ngenalake barang kasebut ing agenda rapat dewan. Nanging, pelanggaran artikel kasebut bakal ndadekake resolusi kasebut batal miturut artikel 2:15 bagean 1 sub saka Kode Sipil Walanda. Artikel iki nyatakake yen keputusan bisa dibatalake yen ora cocog karo ketentuan sing ngatur pambentukan keputusan. Tindakan pembatalan bisa ditindakake dening sapa wae sing duwe kepatuhan kanggo netepi ketentuan kasebut.

Ora mung kewajiban ora nindakake perkara sing ditrapake. Direktur uga kudu menehi informasi babagan kemungkinan konflik kepentingan ing keputusan sing bakal dijupuk menyang dewan manajemen kanthi tepat wektu. Salajengipun, kasebut saka artikel 2: 9 saka Kode Sipil Walanda manawa konflik kepentingan uga kudu dilaporake menyang rapat umum para pemegang saham. Nanging, undhang-undhang kasebut ora kasebut cetha nalika kewajiban nglaporake wis rampung. Mula disaranake nyakup penyediaan efek kasebut ing undang-undang utawa ing papan liya. Tujuan legislator kanthi undang-undang kasebut yaiku nglindhungi perusahaan saka risiko direktur sing dipengaruhi dening kepentingan pribadi. Kapentingan kasebut nambah risiko manawa perusahaan bakal ngalami kerugian. Bagean 2: 9 Kode Sipil Walanda - sing ngatur tanggung jawab internal direksi - tundhuk ambang wates sing dhuwur. Direksi mung tanggung jawab yen ana tumindak sing salah. Gagal tundhuk karo aturan konflik kepentingan legal utawa ukum minangka kahanan serius sing miturut prinsip nyebabake tanggung jawab direktur. Sutradara sing sengketa bisa disalahake kanthi pribadi lan mulane bisa uga tanggung jawab perusahaan kanthi prinsip.

Amarga konflik aturan kapentingan sing diowahi, aturan perwakilan biasa ditrapake kanggo kahanan kaya ngono. Bagean 2: 130 lan 2: 240 saka Kode Sipil Walanda penting banget ing babagan iki. Saliyane, direktur sing adhedhasar konflik konflik aturan ora diidini melu musyawarah lan njupuk keputusan, duwe wewenang kanggo makili perusahaan ing tumindak ukum sing ngetrapake keputusan kasebut. Miturut undang-undang lawas, konflik kepentingan nyebabake watesan kekuwatan perwakilan: direktur kasebut ora diidini makili perusahaan kasebut.

kesimpulan

Yen sutradara duwe kepentingan sing beda-beda, dheweke kudu ngindhari musyawarah lan njupuk keputusan. Iki kedadeyan yen dheweke duwe kepentingan pribadi utawa kepentingan sing ora sejajar karo kepentingan perusahaan. Yen direktur ora tundhuk karo kewajiban nyegah, dheweke bisa uga nambah kesempatan yen dheweke bisa tanggung jawab dadi direktur perusahaan. Salajengipun, keputusan kasebut bisa dibatalake dening sapa wae sing duwe minat cukup. Sanajan duwe konflik kepentingan, direktur isih bisa makili perusahaan kasebut.

Apa sampeyan angel nemokake manawa ana konflik kepentingan? Utawa apa sampeyan ragu manawa sampeyan kudu mbukak babagan kepentingan lan menehi informasi marang dewan? Takon pengacara Hukum Perusahaan ing Law & More kanggo ngandhani Bareng kita bisa netepke kahanan lan kemungkinan. Ing basis analisis iki, kita bisa menehi saran babagan langkah sabanjure sing cocog. Kita uga bakal seneng menehi saran lan pitulung nalika proses.

[1] HR 29 juni 2007, NJ 2007/420; JOR 2007/169 (Bruil).

Share
Law & More B.V.