Apa sing kudu ditindakake yen sampling swara ora sah? gambar

Apa sing kudu ditindakake yen ana sampling swara sing ora sah?

Sampling swara utawa sampling musik minangka teknik sing saiki akeh digunakake ing ngendi pecahan swara disalin kanthi elektronik kanggo digunakake, asring ing wangun sing dimodifikasi, ing karya anyar (musik), biasane kanthi bantuan komputer. Nanging, pecahan swara bisa tundhuk marang macem-macem hak, minangka asil saka sampling ora sah bisa uga ora sah.

Sampling nggunakake fragmen swara sing ana. Komposisi, lirik, kinerja lan rekaman pecahan swara kasebut bisa uga kena hak cipta. Komposisi lan lirik bisa direksa dening hak cipta. Kinerja (rekaman) bisa dilindhungi dening hak sing gegandhengan karo pemain, lan fonogram (rekaman) bisa dilindhungi dening hak produser fonogram. Artikel 2 saka Petunjuk Hak Cipta EU (2001/29) menehi penulis, pemain, lan produser fonogram hak eksklusif kanggo reproduksi, sing dadi hak kanggo menehi wewenang utawa nglarang reproduksi 'obyek' sing dilindhungi. Penulis bisa dadi komposer lan/utawa penulis lirik, penyanyi lan/utawa musisi biasane dadi artis pertunjukan (Pasal 1 ing a Undang-Undang Hak Tetangga (NRA)) lan produser fonogram yaiku wong sing nggawe rekaman pisanan. , utawa wis nggawe lan nanggung risiko finansial (Pasal 1 ing d saka NRA). Nalika seniman nulis, nindakake, ngrekam, lan ngluncurake lagu-lagune dhewe ing sangisore manajemen dhewe, partai-partai sing beda-beda kasebut dadi siji. Hak cipta lan hak sing didampingi banjur ana ing tangan siji wong.

Ing Walanda, Direktif Hak Cipta wis dileksanakake ing UU Hak Cipta (CA) lan NRA, antara liya. Bagean 1 saka CA nglindhungi hak reproduksi penulis. Undhang-undhang Hak Cipta nggunakake istilah 'reproduksi' tinimbang 'nyalin', nanging ing laku, istilah kasebut padha. Hak reproduksi artis pertunjukan lan produser fonogram dilindhungi dening Bagian 2 lan 6, masing-masing, saka NRA. Kaya Directive Hak Cipta, pranata kasebut ora nemtokake apa sing dadi reproduksi (lengkap utawa sebagean). Minangka ilustrasi: Bagean 13 UU Hak Cipta nyedhiyakake "sembarang pangolahan lengkap utawa sebagian utawa tiruan ing wangun sing diowahi” mujudake reproduksi. Dadi reproduksi kalebu luwih saka salinan 1-on-1, nanging ora jelas kriteria apa sing kudu digunakake kanggo netepake kasus garis wates. Kurang kejelasan iki nduwe pengaruh ing praktik sampling swara kanggo wektu sing suwe. Artis sing diconto ora ngerti kapan hak-hake dilanggar.

Ing 2019, Pengadilan Kehakiman Uni Eropa (CJEU) njlentrehake babagan iki ing bagean Pelham paukuman, sawise pitakonan pambuka dening Bundesgerichtshof Jerman (BGH) (CJEU 29 Juli 2019, C-476/17, ECLI:EU:C:2019:624). CJEU ketemu, inter alia, sing sampel bisa dadi reproduksi phonogram, preduli saka dawa sampel (para. 29). Mulane, conto siji detik uga bisa dadi pelanggaran. Kajaba iku, diputusake yen "ing ngendi, nalika nggunakake kebebasan ekspresi, pangguna nerjemahake pecahan swara saka phonogram kanggo digunakake ing karya anyar, ing wangun sing diowahi sing ora bisa dingerteni ing kuping, panggunaan kasebut kudu dianggep ora minangka 'reproduksi'. miturut makna Artikel 2(c) Petunjuk 2001/29′ (paragraf 31, bagean operatif ing 1). Mulane, yen conto wis diowahi kanthi cara sing fragmen swara sing asline dijupuk ora bisa ditepungi maneh ing kuping, ora ana pitakonan babagan reproduksi fonogram. Ing kasus kasebut, ijin kanggo sampling swara saka sing duwe hak sing relevan ora perlu. Sawise referral bali saka CJEU, BGH mrentah tanggal 30 April 2020 ing Metall auf Metall IV, sing nemtokake kuping sing sampel kudu ora bisa dingerteni: kuping saka pamireng musik rata-rata (BGH 30 April 2020, I ZR 115/16 (Metall auf Metall IV), para. 29). Sanajan paukuman ECJ lan BGH gegayutan karo hak produser phonogram sing gegandhengan, bisa uga kritéria sing dirumusake ing putusan kasebut uga ditrapake kanggo pelanggaran kanthi sampling swara saka hak cipta pemain lan hak sing ana gandhengane. Hak cipta lan hak sing gegandhengan karo pemain nduweni ambang proteksi sing luwih dhuwur supaya banding marang hak sing gegandhengan karo produser fonogram, ing prinsip, bakal luwih sukses yen ana dugaan pelanggaran kanthi sampling swara. Kanggo pangayoman hak cipta, contone, pecahan swara kudu nduweni kualifikasi minangka 'ciptaan intelektual dhewe'. Ora ana syarat pangayoman kasebut kanggo perlindungan hak tetanggan saka produser fonogram.

Ing asas, iku, mulane, nglanggar hak reproduksi yen wong conto a muni kanthi cara sing bisa dingerteni dening pamireng musik rata-rata. Nanging, Artikel 5 saka Directive Hak Cipta ngemot sawetara watesan lan pangecualian kanggo hak reproduksi ing Artikel 2 saka Directive Hak Cipta, kalebu pangecualian kutipan lan pangecualian kanggo parodi. Sampling swara ing konteks komersial normal biasane ora bakal dilindhungi dening iki, ing tampilan saka syarat legal ketat.

Sapa wae sing nemoni kahanan sing diconto fragmen swara, mula kudu takon pitakon ing ngisor iki:

  • Apa wong sing sampling duwe idin kanggo nindakake saka sing duwe hak sing relevan?
  • Apa sampel wis diowahi supaya ora bisa dingerteni dening pamireng musik rata-rata?
  • Apa sampel kasebut ana ing pangecualian utawa watesan?

Yen ana dugaan pelanggaran, tumindak bisa ditindakake kanthi cara ing ngisor iki:

  • Kirimi surat panggilan kanggo mungkasi pelanggaran kasebut.
    • Langkah pisanan sing logis yen sampeyan pengin pelanggaran kasebut mandheg sanalika bisa. Utamane yen sampeyan ora nggoleki kerusakan nanging mung pengin pelanggaran kasebut mandheg.
  • Rembugan karo miturut omongane uwong infringer kanggo langit conto.
    • Bisa uga kasus sing miturut omongane uwong nglanggar ora sengaja, utawa paling ora tanpa mikir kaping pindho, nglanggar hak wong. Ing kasus kasebut, miturut omongane uwong sing nglanggar bisa dituntut lan jelas yen pelanggaran wis kedadeyan. Saka ing kono, kahanan bisa dirembug kanggo menehi ijin dening sing duwe hak kanggo sampel. Contone, atribusi, remunerasi sing cocog, utawa royalti bisa uga dituntut dening sing duwe hak. Proses menehi lan entuk ijin kanggo sampel uga diarani ngresiki. Ing acara normal, proses iki kedadeyan sadurunge ana pelanggaran.
  • Miwiti tumindak sipil ing pengadilan marang wong sing diduga nglanggar.
    • Klaim bisa diajukake menyang pengadilan adhedhasar pelanggaran hak cipta utawa hak sing gegandhengan. Contone, bisa diklaim yen pihak liya tumindak ora sah kanthi nglanggar (Pasal 3:302 KUHPerdata Walanda), ganti rugi bisa dituntut (Pasal 27 CA, Pasal 16 paragraf 1 NRA) lan entuk bathi. bisa dipasrahake (Pasal 27a CA, Pasal 16 paragraf 2 NRA).

Law & More bakal seneng nulung sampeyan nggawe surat panjaluk, negosiasi karo wong sing diduga nglanggar lan / utawa miwiti proses hukum.

Setelan Privacy
Kita nggunakake cookie kanggo nambah pengalaman nalika nggunakake situs web. Yen sampeyan nggunakake Layanan liwat browser, sampeyan bisa matesi, mblokir utawa mbusak cookie liwat setelan browser web. Kita uga nggunakake konten lan skrip saka pihak katelu sing bisa nggunakake teknologi pelacakan. Sampeyan kanthi selektif bisa menehi idin ing ngisor iki kanggo ngidini proses puter pihak katelu kaya ngono. Kanggo informasi lengkap babagan cookie sing digunakake, data sing dikoleksi lan cara ngolah, mangga priksa Kebijakan Privasi
Law & More B.V.