Dewan Pengawas

Dewan Pengawas (ing ngisor iki 'SB') minangka badan BV lan NV sing nduweni fungsi pengawasan babagan kabijakan dewan manajemen lan urusan umum perusahaan lan perusahaan afiliasi (Artikel 2: 140/250 paragraf 2 Kode Sipil Walanda ('DCC')). Tujuan artikel iki yaiku menehi panjelasan umum babagan badan perusahaan iki. Kaping pisanan, diterangake nalika SB wajib lan cara nyiyapake. Kapindho, tugas utama SB ditangani. Sabanjure, kekuwatan hukum SB diterangake. Kekuwatan lengkap SB ing perusahaan dewan rong tingkat banjur dibahas. Pungkasan, artikel iki mbungkus ringkesan ringkes minangka kesimpulan.

Dewan Pengawas

Setelan opsional lan persyaratane

Intine, janjian SB ora diwajibake kanggo NV lan BV. Iki bedo karo a perusahaan dewan loro tingkat wajib (deleng uga ing ngisor iki). Sampeyan uga bisa dadi kewajiban sawise sawetara peraturan sektoral (kayata kanggo bank lan perusahaan asuransi miturut artikel 3:19 Undhang-undhang Pengawasan Keuangan). Direktur pengawas mung bisa ditunjuk yen ana dhasar sing kudu ditindakake. Nanging, Dewan Perusahaan bisa milih direktur pengawas minangka penyediaan khusus lan pungkasan ing prosedur priksaan, sing dhasar kasebut ora dibutuhake. Yen ana sing milih institusi opsional SB, mula kudu kalebu badan iki ing artikel asosiasi (ing perusahaan perusahaan utawa mengko kanthi amandemen artikel asosiasi). Contone, bisa ditindakake, kanthi nggawe awak langsung ing artikel asosiasi utawa nggawe gumantung saka resolusi badan perusahaan kayata rapat umum para pemegang saham ('GMS'). Sampeyan uga bisa nggawe institusi kasebut gumantung karo panentu wektu (umpamane setaun sawise madege perusahaan) sawise ora dibutuhake resolusi tambahan. Beda karo dewan, sampeyan ora bisa milih wong sing sah dadi direktur pengawas.

Direktur pengawas vs. direktur non-eksekutif

Kejabi SB ing struktur loro-tingkat, sampeyan uga bisa milih struktur papan siji-tingkat. Ing kasus kasebut, dewan kalebu rong jinis direktur, yaiku direktur eksekutif lan direktur non-eksekutif. Tugas direktur non-eksekutif padha karo direktur pengawas ing SB. Mula, artikel iki uga ditrapake kanggo direktur non-eksekutif. Kadhangkala, ujar manawa direktur eksekutif lan non-eksekutif lungguh ing badan sing padha, ana ambang ngisor tanggung jawab sutradara non-eksekutif amarga ana kemungkinan informasi sing luwih apik. Nanging, pendapat beda-beda gumantung karo iki, lan maneh, gumantung banget karo kahanan kasus kasebut. Sampeyan ora bisa duwe direktur non-eksekutif lan SB (artikel 2: 140/250 paragraf 1 saka DCC).

Tugas Dewan Pengawas

Tugas statutori SB mudhun dadi tugas pengawasan lan penasihat babagan dewan manajemen lan urusan umum perusahaan (artikel 2: 140/250 paragraf 2 DCC). Kajaba iku, SB uga duwe tugas dadi pengurus dewan manajemen, amarga mutusake utawa paling ora ana pengaruh sing gedhe tumrap pemilihan, (re) janjian, penundaan, pemecatan, remunerasi, pembagian tugas lan pengembangan anggota dewan manajemen . Nanging, ora ana hubungan hirarkis antara dewan manajemen lan SB. Dheweke minangka rong badan perusahaan sing beda-beda, masing-masing duwe tugas lan kekuwatane dhewe-dhewe. Tugas inti SB ditangani kanthi luwih rinci ing ngisor iki.

Tugas pengawasan

Tugas pengawasan tegese SB ngawasi kabijakan manajemen lan acara umum. Iki kalebu, kayata fungsi manajemen, strategi perusahaan, kahanan finansial lan pelaporan sing ana gandhengane, risiko perusahaan, kepatuhan lan kabijakan sosial. Kajaba iku, pengawasan SB ing perusahaan induk uga ngluwihi kabijakan klompok. Kajaba iku, ora mung babagan pengawasan sawise kasunyatan, nanging uga babagan pambiji kabijakan (jangka panjang) sing durung bakal dileksanakake (kayata rencana investasi utawa kebijakan) kanthi cara sing cukup sajrone wates otonomi manajemen. Ana uga pengawasan kolegial kanggo direktur pengawas sing ana gandhengane.

Peran penasehat

Kajaba iku, ana tugas penasihat SB, sing uga gegayutan karo garis kebijakan manajemen umum. Iki ora ateges saran dibutuhake kanggo saben keputusan sing dijupuk dening manajemen. Pungkasan, nggawe keputusan babagan saben dina mlaku perusahaan minangka bagean saka tugas manajemen. Nanging, SB bisa menehi saran sing dijaluk lan ora dikarepake. Saran iki ora kudu ditindakake amarga dewan, kaya sing dikandhakake, duwe keputusan otonomi. Nanging, saran saka SB kudu ditrapake kanthi serius amarga bobote sing ditrapake dening SB.

Tugas SB ora kalebu kekuwatan kanggo makili. Intine, ora SB utawa anggota masing-masing duwe wewenang makili BV utawa NV (kajaba sawetara pangecualian kukumipun). Mula, iki ora bisa dilebokake ing artikel asosiasi, kajaba ora katut saka ukum.

Kekuwatan Dewan Pengawas

Kajaba iku, SB nduweni kekuwatan nomer sawetara saka ukum ukum utawa artikel asosiasi. Iki minangka sawetara kekuwatan sing penting ing SB:

  • Daya penundaan direksi, kajaba sing ditemtokake ing artikel asosiasi (artikel 2: 147/257 DCC): suspensi sementara direktur saka tugas lan kekuwatane, kayata partisipasi ing pengambilan keputusan lan perwakilan.
  • Nggawe keputusan yen ana kepentingan kepentingan anggota dewan manajemen (artikel 2: 129/239 bagean 6 DCC).
  • Persetujuan lan mlebu usulan manajemen penggabungan utawa demerger (artikel 2: 312 / 334f sub 4 DCC).
  • Persetujuan akun taunan (artikel 2: 101/210 bagean 1 DCC).
  • Ing kasus perusahaan sing didhaptar: tundhuk, njaga lan nyritakake struktur tata perusahaan perusahaan.

Dewan pengawas ing perusahaan tingkat loro sing kukumipun

Kaya sing kasebut ing ndhuwur, wajib nggawe SB ing perusahaan tingkat loro sing kukumipun. Menapa malih, dewan iki banjur duwe kekuwatan sing sah, kanthi biaya otoritas Rapat Umum Pemegang Saham. Ing sistem dewan tingkat loro, SB duwe kekuwatan kanggo nyetujoni keputusan manajemen sing penting. Kajaba iku, ing sistem dewan tingkat loro lengkap SB duwe kekuwatan kanggo milih lan ngilangi anggota dewan manajemen (artikel 2: 162/272 DCC), dene ing kasus perusahaan tingkat loro biasa utawa winates iki minangka kekuwatan saka GMS (artikel 2: 155/265 DCC). Pungkasane, ing perusahaan tingkat loro sing sah, SB uga diangkat dening Rapat Umum Pemegang Saham, nanging SB duwe hak sah kanggo milih direktur pengawas kanggo janjian (artikel 2: 158/268 (4) DCC). Sanajan kasunyatan manawa GMS lan Dewan Kerja bisa menehi rekomendasi, SB ora tundhuk karo iki, kajaba nominasi naleni kanggo sepertiga SB dening WC. GMS bisa nolak nominasi kanthi mayoritas suara lan yen iki nuduhake sepertiga ibukutha.

kesimpulan

Muga-muga artikel iki menehi idea apik babagan SB. Dadi, kanggo ngringkes, kajaba ana kewajiban saka undang-undang tartamtu utawa yen sistem dewan tingkat loro ditrapake, janjian SB ora diwajibake. Apa sampeyan pengin nglakoni? Yen mangkono, iki bisa uga kalebu ing artikel asosiasi kanthi macem-macem cara. Tinimbang SB, struktur papan siji tingkatan uga bisa dipilih. Tugas utama SB yaiku ngawasi lan menehi saran, nanging saliyane iku SB uga bisa dideleng minangka juragan manajemen. Akeh kekuwatan sing ngetutake ukum lan bisa ngetutake artikel asosiasi, sing paling penting sing wis kasebut ing ngisor iki. Pungkasan, kita wis negesake manawa ing perusahaan perusahaan tingkat loro, sawetara kekuwatan diwenehake dening GMS menyang SB lan apa sing dibutuhake.

Apa sampeyan isih duwe pitakon sawise maca artikel iki babagan dewan pengawas (tugas lan kekuwatane), nyiyapake dewan pengawas, sistem dewan siji-tingkat lan rong tingkat utawa perusahaan dewan loro-tingkat wajib? Sampeyan bisa ngubungi Law & More kanggo kabeh pitakon babagan subyek iki, nanging uga kanggo wong liya. Pengacara kita duwe spesialisasi ing, antara liya, ukum perusahaan lan mesthi siyap ngrewangi sampeyan.

Share
Law & More B.V.