Peran Dewan Pengawas nalika ana krisis

Saliyane kita artikel umum ing Dewan Pengawas (ing ngisor iki 'SB'), kita uga pengin fokus marang peran SB nalika krisis. Nalika krisis, njaga kesinambungan perusahaan luwih penting tinimbang sadurunge, mula kudu dipikirake penting. Khusus kanggo cadangan perusahaan lan macem-macem kepentingan Stakeholder melu. Apa peran SB sing luwih intensif dibenerake utawa dibutuhake ing kasus iki? Iki penting banget ing kahanan saiki karo COVID-19, amarga krisis iki duweni pengaruh gedhe marang kesinambungan perusahaan lan iki minangka tujuan sing kudu ditindakake dewan lan SB. Ing artikel iki, kita nerangake kepiye cara kerja nalika krisis kayata krisis korona saiki. Iki kalebu wektu krisis sing mengaruhi masarakat kanthi sakabehe, uga wektu kritis kanggo perusahaan kasebut (kayata masalah finansial lan pengambilalihan).

Peran Dewan Pengawas nalika ana krisis

Tugas statutori Dewan Pengawas

Peran SB kanggo BV lan NV kasebut ing paragraf 2 artikel 2: 140/250 saka DCC. Ketentuan iki diwaca: "Peran dewan pengawas yaiku ngawasi kabijakan dewan manajemen lan urusan umum perusahaan lan perusahaan afiliasi. Bakal mbantu dewan manajemen kanthi saran. Nalika nindakake tugas, direktur pengawas bakal dipandu dening kepentingan perusahaan lan perusahaan afiliasi. " Kajaba fokus umum direktur pengawas (kepentingan perusahaan lan perusahaan afiliasine), artikel iki ora ngandhani babagan nalika pengawasan sing ditingkatake bisa dibenerake.

Spesifikasi luwih lengkap babagan peran sing luwih apik saka SB

Ing literatur lan ukum kasus, kahanan sing kudu ditindakake pengawasan wis diandharake. Tugas pengawasan utamane nyangkut: fungsi dewan manajemen, strategi perusahaan, kahanan finansial, kabijakan risiko lan selaras karo angger-angger. Kajaba iku, literatur nyedhiyakake sawetara kahanan khusus sing bisa uga ana nalika krisis nalika pengawasan lan saran kaya mengkene, kayata:

  • Kahanan finansial sing ora apik
  • Kepatuhan karo peraturan krisis anyar
  • Nyusun ulang
  • Pangowahan strategi (berisiko)
  • Ketiadaan yen ana penyakit

Nanging apa sing dibutuhake kanggo pengawasan sing ditingkatake iki? Cetha manawa peran SB kudu ngluwihi mung meratifikasi kabijakan manajemen sawise kedadeyan kasebut. Pengawasan raket banget karo saran: nalika SB ngawasi strategi jangka panjang lan rencana kebijakan manajemen, mengko bakal menehi saran. Ing babagan iki, peran sing luwih maju uga dilindhungi undhang-undhang kanggo SB, amarga saran ora mung kudu diwenehake nalika manajemen njaluk. Apamaneh nalika krisis, iku penting banget kanggo tetep dadi perkara utama. Iki bisa uga kalebu mriksa manawa kabijakan lan strategi kasebut selaras karo kahanan finansial lan peraturan ukum saiki lan mbesuk, kanthi kritis mriksa kepenginan nyusun ulang lan menehi saran sing dibutuhake. Pungkasan, sampeyan uga kudu nggunakake kompas moral sampeyan dhewe lan utamane kanggo ndeleng aspek manungsa ngluwihi aspek finansial lan risiko. Kebijakan sosial perusahaan duwe peran penting ing kene, amarga ora mung perusahaan nanging uga pelanggan, karyawan, persaingan, pemasok lan bisa uga kabeh masarakat bisa uga kena pengaruh krisis kasebut.

Watesan pengawasan sing luwih apik

Adhasar ing ndhuwur, jelas yen ing wayah krisis peran SB sing luwih intensif bisa diarepake. Nanging, apa watesan minimum lan maksimum? Nanging, penting banget yen SB njupuk level tanggung jawab sing bener, nanging apa ana watesan iki? Muga-muga SB uga bisa ngatur perusahaan, kayata, utawa isih ana tugas sing misahake sing mung dewan manajemen sing tanggung jawab ngatur perusahaan kasebut, kaya sing dingerteni saka Kode Sipil Walanda? Bagean iki menehi conto kepiye samubarang sing kudu ditindakake lan ora kudu ditindakake, adhedhasar sawetara proses sadurunge Chamber Enterprise.

OGEM (ECLI: NL: HR: 1990: AC1234)

Kanggo menehi sawetara conto babagan cara SB ora kudu bisa digunakake, luwih dhisik bakal kasebut sawetara conto saka sing kondhang OGEM kasus Kasus iki gegayutan karo perusahaan energi lan konstruksi bangkrut, ing endi para pemegang saham kanthi prosedur penyelidikan takon marang Kamar Perusahaan apa ana alesan sing kudu mangu manajemen perusahaan sing tepat. Iki dikonfirmasi dening Dewan Perusahaan:

"Ing hubungan iki, Kamar Perusahaan wis nganggep kasunyatan manawa dewan pengawas, sanajan ana sinyal sing kasedhiya ing macem-macem bentuk lan sing kudune njaluk informasi luwih lengkap, ora nggawe inisiatif babagan iki lan ora melu-melu. Amarga ngilangi iki, miturut Enterprise Chamber, proses nggawe keputusan bisa ditindakake ing Ogem, sing nyebabake kerugian saben taun, sing pungkasane paling ora ana Fl. 200 yuta, yaiku cara tumindak sing sembrono.

Kanthi pendapat kasebut, Dewan Perusahaan nyatane manawa gegayutan karo pangembangan proyek konstruksi ing Ogem, akeh keputusan sing dijupuk ing dewan pengawas Ogem ora utawa ora ngrampungake peran pengawas kanthi bener, dene keputusan kasebut, amarga ana kerugian sing dialami proyek konstruksi kasebut, dadi penting banget kanggo Ogem. "

Laurus (ECLI: NL: GHAMS: 2003: AM1450)

Tuladha liyane salah urus dening SB nalika krisis yaiku Laurus kasus Kasus iki kalebu rantai swalayan ing proses reorganisasi ('Operasi Greenland') ing sekitar 800 toko bakal dioperasikake kanthi siji formula. Pembiayaan proses iki biasane ana ing njaba, nanging diarepake bakal sukses kanthi adol kegiatan non-inti. Nanging, iki ora sesuai karo sing direncanakake lan amarga ana tragedi sabanjure, perusahaan kasebut kudu didol sawise kebangkrutan virtual. Miturut Chamber Enterprise, SB mesthine kudu luwih aktif amarga proyek sing ambisi lan berisiko. Contone, dheweke wis milih ketua dewan utama tanpa Toko pengalaman, mesthine duwe wektu kontrol sing dijadwal kanggo implementasi rencana bisnis lan mesthine kudu ngetrapake pengawasan sing luwih ketat amarga dudu kesinambungan kebijakan sing stabil.

Eneco (ECLI: NL: GHAMS: 2018: 4108)

ing Eneco kasus, ing tangan liyane, ana macem-macem cara salah ngatur. Ing kene, pemegang saham umum (sing bareng-bareng nggawe 'panitia pemegang saham') pengin adol saham kanthi ngantisipasi privatisasi. Ana gesekan antarane panitia pemegang saham lan SB, lan antara panitia pemegang saham lan manajemen. SB mutusake mediasi karo Komite Pemegang Saham tanpa konsultasi karo Dewan Manajemen, banjur entuk penyelesaian. Akibate, tambah akeh ketegangan ing perusahaan, wektu iki antara SB lan Dewan Manajemen.

Ing babagan iki, Kamar Perusahaan mutusake manawa tumindak SB kasebut adoh banget saka tugas manajemen. Amarga perjanjian pemegang saham Eneco negesake manawa ana kerjasama antara SB, Dewan Manajemen lan pemegang saham babagan penjualan saham, mula SB ora diidini mutusake masalah iki kanthi mandhiri.

Kasus iki nuduhake sisi liya saka spektrum: cela ora mung babagan pasif nanging uga bisa dianggep minangka asumsi peran sing aktif banget (manajerial). Apa peran aktif sing diidini nalika ana krisis? Iki dibahas ing ngisor iki.

Telegraaf Media Groep (ECLI: NL: GHAMS: 2017: 930)

Kasus iki gegayutan karo akuisisi Telegraaf Media Groep NV (ing ngisor iki 'TMG'), perusahaan media kondhang sing fokus ing warta, olahraga lan hiburan. Ana rong calon pengambilalihan: Talpa lan konsorsium VPE lan Mediahuis. Proses pengambilalihan rada alon amarga ora cukup informasi. Papan kasebut fokus utamane ing Talpa, sing ora cocog karo maksimalake nilai pemegang saham kanthi nggawe lapangan main level. Para pemegang saham ngeluh babagan iki menyang SB, sing ngirim keluhan kasebut menyang Dewan Manajemen.

Pungkasane, sawijining panitia strategis dibentuk dening dewan lan ketua SB kanggo nganakake negosiasi luwih lanjut. Ketua kasebut duwe suara casting lan mutusake negosiasi karo konsorsium kasebut, amarga Talpa ora bakal dadi pemegang saham mayoritas. Dewan ora gelem mlebu protokol penggabungan lan mulane dipecat dening SB. Tinimbang dewan, SB mlebu protokol.

Talpa ora setuju karo asil pengangkatan kasebut lan tindak menyang Kamar Perusahaan kanggo neliti kabijakan SB. Miturut pendapat OR, tumindak SB bisa dibenerake. Penting banget manawa konsorsium kasebut bisa uga dadi pemegang saham mayoritas lan mula pilihan bisa dingerteni. Kamar Enterprise ngakoni manawa SB wis ora sabar karo manajemen kasebut. Penolakan dewan kanggo mlebu protokol penggabungan ora kanggo kepentingan perusahaan amarga ketegangan sing muncul ing grup TMG. Amarga SB tetep komunikasi kanthi apik karo manajemen, mula ora ngluwihi tugas kanggo nyedhiyakake kepentingan perusahaan.

kesimpulan

Sawise diskusi babagan kasus pungkasan iki, kesimpulan bisa dingerteni manawa ora mung dewan manajemen, nanging uga SB uga bisa menehi pengaruh penting nalika krisis. Sanajan ora ana undhang-undhang kasus tartamtu babagan pandemi COVID-19, bisa disimpulake adhedhasar keputusan sing kasebut ing ndhuwur yen SB diwajibake duwe luwih saka peran kajian nalika kahanan kasebut ora ana ing ruang lingkup operasi bisnis normal (OGEM & Laurus). SB bisa uga duwe peran sing nemtokake yen kepentingan perusahaan ana ing bebaya, yen ditindakake kanthi kerjasama karo dewan manajemen sabisa-bisa, yaiku saka perbandingan antara Eneco lan TMG.

Apa sampeyan duwe pitakon babagan peran Dewan Pengawas nalika ana krisis? Banjur hubungi Law & More. Pengacara kita trampil banget ing bidang hukum perusahaan lan siyap mbantu sampeyan.

Share
Law & More B.V.