Perjanjian lisensi

Properti intelektual ana hak kanggo nglindhungi gaweyan lan ide saka panggunaan pihak katelu kanthi ora sah. Nanging, ing kasus tartamtu, contone, yen sampeyan pengin nggawe kreasi digawe kanthi komersial, sampeyan bisa uga pengin liyane nggunakake. Nanging pinten hak sing pengin diwenehake wong liya babagan properti intelektual sampeyan? Contone, apa pihak katelu diidini nerjemahake, nyepetake utawa adaptasi teks sing sampeyan duwe hak cipta? Utawa ningkatake penemuan sing dipatenake? Perjanjian lisensi kasebut minangka cara legal sing cocog kanggo nggawe hak lan kewajiban masing-masing karo panggunaan lan eksploitasi kekayaan intelektual. Artikel iki nerangake persis apa sing dibutuhake perjanjian lisensi, jinis apa, lan aspek apa sing biasane dadi bagean saka perjanjian iki.

Perjanjian lisensi

Properti intelektual lan lisensi

Asil tenaga kerja mental diarani hak kekayaan intelektual. Macem-macem jinis hak beda-beda ing alam, penanganan lan durasi. Contone hak cipta, hak merek dagang, paten lan jeneng dagang. Hak kasebut diarani hak eksklusif, tegese pihak katelu mung bisa nggunakake kanthi ijin saka wong sing duwe hak kasebut. Iki ngidini sampeyan nglindhungi ide lan konsep kreatif sing rumit. Salah sawijining cara menehi ijin kanggo digunakake menyang pihak katelu yaiku kanthi menehi lisensi. Iki bisa diwenehake kanthi wujud apa wae, kanthi lisan utawa nulis. Disaranake supaya ditulis kanthi nulis ing perjanjian lisensi. Ing babagan lisensi hak cipta eksklusif, iki uga dibutuhake miturut ukum. Lisensi tinulis uga bisa didaftar lan dikarepake nalika ana perselisihan lan ambigu babagan konten lisensi kasebut.

Isi perjanjian lisensi

Kesepakatan lisensi rampung antara lisensi (sing duwe hak kekayaan intelektual) lan sing duwe lisensi (sing entuk lisensi). Inti perjanjian kasebut yaiku sing duwe lisensi bisa nggunakake hak eksklusif lisensi ing syarat-syarat sing kasebut ing perjanjian kasebut. Anggere sing duwe lisensi netepi kahanan kasebut, lisensi kasebut ora bakal nggunakake hak-hak kasebut marang dheweke. Ing babagan konten, mula ana sing kudu diatur supaya bisa matesi panggunaan lisensi adhedhasar watesan lisensi. Bagean iki nerangake sawetara aspek sing bisa ditemtokake ing perjanjian lisensi.

Pesta, ruang lingkup lan durasi

Kaping pisanan, penting kanggo ngenali Katelu ing perjanjian lisensi. Penting, kudu dipikir kanthi tliti sapa sing berhak nggunakake lisensi kasebut babagan perusahaan klompok. Kajaba iku, pihak kasebut kudu diarani jeneng statutori lengkap. Kajaba iku, ruang lingkup kudu diandharake kanthi rinci. Kaping pisanan, sampeyan kudu jelas nerangake obyek sing ana gandhengane lisensi. Contone, apa mung gegayutan karo jeneng dagang utawa uga piranti lunak? Disaranake babagan hak kekayaan intelektual ing perjanjian kasebut, uga, kayata, aplikasi lan / utawa nomer publikasi yen ana paten utawa merek dagang. Kapindho, iku penting carane obyek iki bisa digunakake. Apa sing duwe lisensi ninggalake sub-lisensi utawa ngeksploitasi hak intelektual kanthi nggunakake ing produk utawa layanan? Katelu, ing wilayah (contone, Walanda, Benelux, Eropa, lsp) sing bisa digunakake lisensi kasebut uga kudu ditemtokake. Pungkasan, ing durasi kudu disepakati, sing bisa diatasi utawa ora ditemtokake. Yen hak intelektual sing ana hak duwe watesan wektu, iki uga kudu dipikirake.

Jinis lisensi

Kesepakatan kasebut uga kudu negesake apa lisensi kasebut. Ana macem-macem kemungkinan, sing paling umum yaiku:

  • Eksklusif: Sing duwe lisensi dhewe duwe hak nggunakake utawa ngeksploitasi hak kekayaan intelektual.
  • Ora eksklusif: lisensi bisa menehi lisensi pihak liya ing saliyane sing duwe lisensi lan nggunakake lan ngeksploitasi hak intelektual kasebut dhewe.
  • Tulang: jinis lisensi semi-eksklusif ing endi siji sing duwe lisensi bisa nggunakake lan ngeksploitasi properti intelektual ing jejere lisensi.
  • Mbukak: pihak sing kasengsem sing memenuhi syarat kasebut bakal nampa lisensi.

Asring ragad sing luwih dhuwur bisa dipikolehi kanggo lisensi eksklusif, nanging gumantung karo kahanan tartamtu manawa iki pilihan sing tepat. Lisensi sing ora eksklusif bisa uga luwih fleksibel. Kajaba iku, lisensi eksklusif bisa uga ora migunani yen sampeyan menehi lisensi eksklusif amarga sampeyan ngarepake pihak liyane bakal nggawe ide utawa konsep sampeyan, nanging sing duwe lisensi ora nindakake apa-apa. Mula, sampeyan uga bisa nemtokke kewajiban tartamtu marang sing duwe lisensi babagan apa sing kudu ditindakake kanthi hak kekayaan intelektual minangka minimal. Gumantung saka jinis lisensi, mula penting banget kanggo nemtokake kahanan sing diwenehake lisensi kasebut.

Aspèk liyane

Pungkasan, bisa uga ana aspek liyane sing biasane ditangani ing perjanjian lisensi:

  • The ragad lan cacahe. Yen dikenani biaya, bisa uga jumlah périodik (ragad lisènsi), royalti (contone, persentase turnover) utawa jumlah siji-mati (jumlah total). Periode lan pengaturan kanggo ora mbayar utawa telat pembayaran kudu disepakati.
  • Ukum sing ditrapake, pengadilan sing kompeten or arbitrasi / mediasi
  • Informasi rahasia lan rahasia
  • Pemukiman pelanggaran. Amarga sing duwe lisensi dhewe ora duwe hak kanggo miwiti proses tanpa idin kanggo nindakake, iki kudu diatur ing kesepakatan yen dibutuhake.
  • Transferability lisensi: yen transferability ora dikarepake dening lisensi, kudu disepakati ing kontrak.
  • Transfer ilmu: perjanjian lisensi uga bisa rampung kanggo ngerti. Iki minangka rahasia, biasane sipate teknis, sing ora dilindhungi hak paten.
  • Pangembangan anyar. Kesepakatan uga kudu digawe babagan pembangunan anyar intelektual uga dilindhungi lisensi saka sing duwe lisensi. Sampeyan uga bisa uga yen sing duwe lisensi nggawe produk luwih akeh lan sing duwe lisensi pengin entuk manfaat saka iki. Yen ngono, lisensi sing ora eksklusif kanggo lisensi pangembangan anyar kanggo properti intelektual bisa ditemtokake.

Ringkesan, perjanjian lisensi kasebut minangka perjanjian sing duwe lisensi diwenehi hak lisensi kanggo nggunakake lan / utawa ngeksploitasi properti intelektual. Iki migunani yen lisensi pengin nggawe konsep utawa makarya liyane. Siji perjanjian lisensi ora kaya sing liyane. Iki amarga perjanjian kesepakatan rinci sing bisa beda-beda ing babagan ruang lingkup lan kahanan. Contone, bisa uga ditrapake kanggo macem-macem hak kekayaan intelektual lan cara panggunaan kasebut, lan uga ana bedane ing babagan remunerasi lan eksklusivitas. Muga-muga, artikel iki menehi idea apik babagan perjanjian lisensi, tujuane lan aspek-aspek sing paling penting ing konten kasebut.

Apa sampeyan isih duwe pitakon babagan perjanjian iki sawise maca artikel iki? Banjur hubungi Law & More. Pengacara kita khusus ing bidang kekayaan intelektual, utamane ing bidang hak cipta, hukum merek dagang, jeneng dagang lan paten. Kita siyap mangsuli kabeh pitakon lan uga bakal nulungi sampeyan mbentuk kesepakatan lisensi sing cocog.

Share
Law & More B.V.