Panguwasa wong tuwa

Nalika bocah lair, ibune bocah kanthi otomatis duwe wewenang wong tuwa marang bocah kasebut. Kajaba ing kasus yen ibune isih cilik nalika semana. Yen ibu wis omah-omah karo pasangane utawa duwe kemitraan pangguna nalika lair, bapakné bocah uga kanthi otomatis duwe wewenang wong tuwa marang bocah kasebut. Yen ibu lan bapak saka bocah urip kanthi eksklusif, hak asuhan gabungan ora ditrapake kanthi otomatis. Ing babagan urip bareng, bapakné bocah kasebut kudu, yen pengin, ngakoni bocah kasebut ing kotamadya. Iki ora ateges manawa mitra uga duwe hak asuh anak. Kanggo tujuan iki, wong tuwa kudu bareng-bareng ngirim panjaluk kanggo dijaga bebarengan menyang pengadilan.

Gambar panguwasa wong tuwa

Apa tegese panguwasa wong tuwa?

Panguwasa wong tuwa tegese wong tuwa duwe kekuwatan kanggo mutusake keputusan penting sajrone urip bocah sing durung diwasa. Contone, keputusan medis, pilihan sekolah utawa keputusan yen bocah duwe omah utama. Ing Walanda, kita duwe hak asuhan tunggal lan hak asasi tunggal. Hak asuh kepala siji tegese hak asuh hak asuhan karo siji wong tuwa lan hak asma bebarengan tegese hak asile ditindakake dening wong tuwa kalorone.

Apa panguwasa gabungan bisa diganti dadi panguwasa tunggal?

Prinsip dhasar yaiku njaga bareng, sing ana nalika bebrayan, terus sawise pegatan. Iki asring kanggo kapentingan bocah. Nanging, ing proses perceraian utawa ing proses pasca-talak, salah sawijining wong tuwa bisa uga njaluk pengadilan kanggo ngurus hak asuh tunggal. Panjaluk iki mung bakal diwenehake ing kasus kasebut:

  • yen ana risiko sing ora bisa ditampa manawa bocah kasebut bakal kepepet utawa ilang ing antarane wong tuwa lan ora diarepake bakal nambah kanthi cukup ing wektu ngarep, utawa;
  • modifikasi hak asuh yen ora perlu kanggo kepentingan bocah.

Pengalaman praktis nunjukake manawa panjaluk kanggo panguwasa siji mung diwenehake ing kasus sing luar biasa. Salah sawijining kriteria sing kasebut ing ndhuwur kudu digayuh. Nalika aplikasi kanggo hak asuh tunggal diwenehake, wong tuwa sing duwe hak asuh kasebut ora dibutuhake maneh takon karo wong tuwa liyane nalika ana keputusan penting ing urip bocah kasebut. Wong tuwa sing ora duwe hak asuh, mula ora duwe omongane sajrone urip bocah kasebut.

Kepentingane bocah kasebut

'Kepentingan paling apik kanggo bocah' ora ana definisi nyata. Iki minangka konsep sing ora jelas sing kudu diisi karo kahanan saben kahanan kulawarga. Hakim kasebut kudu mriksa kabeh kahanan ing aplikasi kasebut. Nanging, ing praktik, sawetara poin wiwitan lan kritéria digunakake. Titik wiwitan sing penting yaiku otoritas bersama kudu ditahan sawise pegatan. Wong tuwa kudu bisa njupuk keputusan penting babagan bocah kasebut. Iki uga ateges wong tuwa kudu bisa komunikasi kanthi apik. Nanging, komunikasi sing kurang utawa meh ora ana komunikasi ora cukup kanggo entuk hak asasi tunggal. Mung nalika komunikasi sing ora apik ing antarane wong tuwa nggawe risiko manawa bocah-bocah bakal kepepet ing antarane wong tuwane lan yen ora diarepake bakal nambah sajrone wektu sing cendhak, pengadilan bakal mungkasi hak asasi gabungan kasebut.

Sajrone proses kasebut, hakim bisa uga njaluk saran saka ahli supaya bisa nemtokake apa sing paling apik kanggo bocah kasebut. Dheweke banjur, kayata, njaluk Dewan Perlindhungan Anak kanggo neliti lan nerbitake laporan manawa hak asuhan tunggal utawa bebarengan dadi kepentingan bocah kasebut.

Apa panguwasa bisa diowahi saka siji menyang otoritas bersama?

Yen ana hak asuh kepala siji lan wong tuwa kalorone pengin ganti dadi hak asasi bebarengan, iki bisa diatur liwat pengadilan. Iki bisa dijaluk kanthi nulis utawa digital liwat formulir. Yen ngono, cathetan bakal digawe ing dhaptar hak asuh anak yen bocah kasebut duwe hak asuhan bebarengan.

Yen wong tuwa ora setuju karo pangowahan saka hak tunggal dadi hak asasi bebarengan, wong tuwa sing ora duwe hak asuhan nalika semana bisa nggawa perkara kasebut menyang pengadilan lan njaluk diasuransiake. Iki mung bakal ditolak yen ana kritéria sing wis disebutake ing ndhuwur lan kriteria sing ilang utawa yen ditolak perlu kanggo kepentingan bocah kasebut. Ing prakteke, panjaluk kanggo ngganti hak asuhan tunggal dadi hak asasi bebarengan asring diwenehake. Iki amarga ing Walanda kita duwe prinsip wong tuwa sing padha. Prinsip iki tegese bapak lan ibu kudu duwe peran sing padha kanggo ngrawat lan ngasuh anake.

Pungkasan panguwasa wong tuwa

Hak asuh wong tuwa dipungkasi nganggo undang-undang sanalika bocah kasebut umure umur 18 taun. Wiwit wektu kasebut, bocah wis diwasa lan duwe kekuwatan kanggo milih uripe dhewe.

Apa sampeyan duwe pitakon babagan panguwasa wong tuwa utawa sampeyan pengin dibantu prosedur kanggo ndhaptar otoritas wong tuwa utawa bebarengan? Hubungi langsung salah sawijining pengacara hukum kulawarga sing berpengalaman. Pengacara ing Law & More sampeyan bakal seneng menehi saran lan ngewangi sampeyan nalika proses kasebut kanggo kepentingan anak sampeyan.

Share
Law & More B.V.