Klausa non-saingan: apa sing kudu sampeyan ngerteni?

Klausa non-kompetisi, diatur ing seni. 7: 653 saka Kode Sipil Walanda, minangka watesan babagan kebebasan pilihan pegawe sing bisa dikatutake majikan ing kontrak kerja. Sawise kabeh, iki ngidini perusahaan nglarang karyawan kasebut mlebu layanan perusahaan liyane, ora ing sektor sing padha, utawa malah miwiti perusahaane dhewe sawise rampung kontrak kerja. Kanthi cara iki, perusahaan ngupayakake nglindhungi kepentingan perusahaan lan njaga ilmu lan pengalaman ing perusahaan kasebut, supaya ora bisa digunakake ing lingkungan kerja liya utawa minangka wong sing mandhiri. Klausa kaya ngono bisa uga akibate gedhe tumrap karyawane. Apa sampeyan wis mlebu kontrak kerja sing ngemot klausa non-kompetisi? Yen ngono, iki ora ateges manawa perusahaan bisa nyekel sampeyan klausa iki. Anggota legislatif nggawe sawetara titik wiwitan lan rute metu kanggo nyegah panyalahgunaan lan akibat sing ora adil. Ing blog iki, kita mbahas babagan sing kudu sampeyan ngerteni babagan klausa non-saingan.

Klausa non-saingan: apa sing kudu sampeyan ngerteni?

kahanan

Wiwitane, penting ngerti manawa perusahaan bisa kalebu klausa non-kompetisi lan mula valid. Klausa non-kompetisi mung valid yen wis disepakati ing nulis karo diwasa pegawe sing wis nggawe kontrak kerja kanggo wektu tanpa wates (pangecualian dilindhungi undhang-undhang).

  1. Prinsip dhasar yaiku ora ana klausa non-kompetisi sing bisa dilebokake ing kontrak kerja sementara. Mung ing kasus sing luar biasa banget yen ana kepentingan bisnis sing motivasi sing dadi motivasi majikan kanthi bener, klausa non-kompetisi diidini ing kontrak kerja sajrone wektu tartamtu. Tanpa motivasi, klausa non-kompetisi ora batal lan yen karyawan duwe panemu manawa motivasine ora cukup, iki bisa diajukake menyang pengadilan. Motivasi kudu diwenehake nalika kontrak kerja rampung lan ora bisa diwenehake mengko.
  2.  Kajaba iku, klausa non-kompetisi kudu, adhedhasar seni. 7: 653 BW paragraf 1 sub b, kanthi tinulis (utawa liwat e-mail). Gagasan kasebut yaiku karyawan banjur ngerti akibat lan pentinge lan kanthi tliti nganggep klausa kasebut. Sanajan dokumen sing ditandatangani (contone kontrak kerja) nuduhake skema kahanan kerja sing kalebu klausa kasebut, persyaratan kasebut bisa dipenuhi, sanajan karyawan durung mlebu skema iki kanthi kapisah. Klausa non-kompetisi sing kalebu ing Perjanjian Tenaga Kerja Kolektif utawa ing syarat-syarat umum ora sah miturut ukum, kajaba kesadaran lan persetujuan bisa ditindakake kanthi cara kasebut.
  3. Sanajan wong enom wiwit umur nembelas taun bisa mlebu kontrak kerja, karyawan kudu paling ora wolulas taun kanggo mlebu klausa non-kompetisi sing valid. 

Isi klausa kompetisi

Sanajan saben klausa non-kompetisi beda-beda gumantung karo sektor, kapentingan sing ana gandhengane lan perusahaan, ana sawetara poin sing kalebu ing klausa non-kompetisi.

  • Suwene. Asring diandharake ing klausa pirang-pirang taun sawise perusahaan persaingan kerja dilarang, iki asring mudhun nganti 1 nganti 2 taun. Yen watesan wektu sing ora cocog wis ditemtokake, iki bisa moderat dening hakim.
  • Apa sing dilarang. Pengusaha bisa milih supaya pegawe ora kerja kanggo kabeh pesaing, nanging bisa uga menehi jeneng pesaing tartamtu utawa nuduhake radius utawa wilayah sing karyawan kasebut ora bisa nindakake pagawean sing padha. Asring diandharake uga apa sejatine pakaryan kasebut sing ora bisa ditindakake.
  • Akibate nglanggar klausa. Klausa kasebut asring uga ngemot akibat nglanggar klausa non-kompetisi. Iki asring ngemot denda kanthi jumlah tartamtu. Akeh kasus, ukuman uga diwenehake: jumlah sing kudu dibayar saben dina yen karyawan kasebut nglanggar undang-undang.

Karusakan dening hakim

Hakim miturut seni. 7: 653 saka Kode Sipil Walanda, paragraf 3, kamungkinan kanggo ngilangi klausa non-kompetisi kanthi lengkap utawa sebagean yen nyebabake kerugian sing ora wajar kanggo karyawan sing ora proporsional karo kepentingan majikan kanggo dilindhungi. Durasi, area, kondhisi lan jumlah dhendha bisa moderat dening hakim. Iki bakal nglibatake ngukur kepentingan dening hakim, sing bakal beda-beda saben kahanan.

Kahanan sing ana gandhengane karo kapentingan pegawe sing duwe peran yaiku faktor pasar tenaga kerja kayata nyuda kesempatan ing pasar tenaga kerja, nanging kahanan pribadi uga bisa dianggep.

Kahanan sing ana gandhengane karo kapentingan juragan sing duwe peran yaiku katrampilan lan kualitas khusus karyawan lan nilai intrinsik aliran bisnis. Ing prakteke, sing terakhir nerangake babagan apa aliran bisnis perusahaan bakal kena pengaruh, lan negesake manawa klausa non-kompetisi ora dimaksudake supaya karyawan tetep ana ing perusahaan kasebut. 'Kasunyatan manawa karyawan entuk ilmu lan pengalaman ing kinerja jabatane ora ateges kinerja bisnis perusahaan kasebut kena pengaruh nalika karyawan kasebut lunga, uga nalika karyawan kasebut lunga menyang pesaing. . ' (Hof Arnhem-Leeuwarden 24-09-2019, ECLI: NL: GHARL: 2019: 7739) Tingkat aliran bisnis kena pengaruh yen karyawan ngerti informasi komersial lan teknis sing relevan utawa proses lan strategi kerja sing unik lan bisa nggunakake iki. kawruh kanggo entuk bathi saka majikane sing anyar, utawa, contone, nalika pegawe wis kontak apik lan intensif karo pelanggan supaya bisa pindhah menyang dheweke lan dadi pesaing.

Suwene kesepakatan, sing miwiti mandap, lan posisi karyawan karo perusahaan sadurunge uga dianggep nalika pengadilan nganggep validitas klausa non-kompetisi.

Tumindak sing serius bisa disalahake

Klausa non-kompetisi, miturut seni. 7: 653 saka Kode Sipil Walanda, paragraf 4, ora bakal mandheg yen mandheg kontrak kerja amarga tumindak utawa tumindak sing ora disalahake ing pihak pengusaha, iki kemungkinane ora bisa kedadeyan. Contone, tumindak utawa ngilangi kesalahan sing serius yaiku yen perusahaan kasebut duwe diskriminasi, ora netepi kewajiban reintegrasi yen ana penyakit pegawai utawa bisa uga ora nggatekake kahanan kerja sing aman lan sehat.

Kriteria Brabant / Van Uffelen

Wis jelas saka keputusan Brabant / Uffelen manawa ana pangowahan gedhe ing hubungan kerja, klausa non-kompetisi kudu ditandatangani maneh yen klausa non-kompetisi dadi luwih abot minangka asil. Kondisi ing ngisor iki diamati nalika ngetrapake kriteria Brabant / Van Uffelen:

  1. drastis;
  2. ora bisa ditemoni;
  3. ganti;
  4. asile klausa non-kompetisi dadi luwih abot

'Pangowahan drastis' kudu ditafsirake kanthi jembar lan mula ora mung prelu ngowahi fungsi. Nanging, ing praktik kritéria papat asring ora bisa ditemokake. Contone, kayata, ing klausa non-kompetisi nyatakake yen karyawan ora diidini kerja kanggo pesaing (ECLI: NL: GHARN: 2012: BX0494). Amarga karyawan wis maju saka mekanik dadi karyawan sales sajrone dheweke kerja ing perusahaan kasebut, klausa kasebut ndadekake karyawan luwih akeh amarga ganti kerja tinimbang nalika mlebu. Sawise kabeh, kesempatan ing pasar tenaga kerja saiki wis luwih gedhe kanggo karyawan tinimbang sadurunge dadi mekanik.

Penting, dicathet ing kene manawa ing pirang-pirang kasus klausa non-kompetisi mung sawetara batal, yaiku yen wis dadi luwih abot amarga owah-owahan fungsi.

Klausa hubungan

Klausa non-solicitation beda karo klausa non-kompetisi, nanging rada mirip. Ing klausa non-solicitation, karyawan ora dilarang kerja ing pesaing sawise kerja, nanging ora kontak karo pelanggan lan hubungan perusahaan. Contone, ngalangi karyawan supaya ora bisa lari karo pelanggan sing wis bisa nggawe hubungan tartamtu sajrone kerja utawa ngubungi pemasok sing apik nalika miwiti bisnis. Kondisi kasus kompetisi sing dibahas ing ndhuwur uga ditrapake kanggo klausa non-solicitation. Klausa non-panjaluk mung sah yen wis disepakati ing nulis karo diwasa pegawe sing wis nggawe kontrak kerja kanggo wektu tanpa wates wektu.

Apa sampeyan wis mlebu klausa non-kompetisi lan pengin utawa duwe tugas anyar? Hubungi Law & More. Pengacara kita ahli ing bidang ukum kerja lan seneng nulungi sampeyan.

Share
Law & More B.V.