Tanggung jawab direktur ing Walanda

Pambuka

Miwiti perusahaan sampeyan dhewe minangka kegiatan sing menarik kanggo akeh wong lan dilengkapi sawetara kaluwihan. Nanging, para wirausaha (masa depan) katon ora pati roso, yaiku kasunyatan manawa perusahaan sing uga nemoni kekurangan lan resiko. Yen perusahaan didegake ing wangun entitas legal, mula ana tanggung jawab tanggung jawab direktur.

Entitas sah yaiku awak legal sing kapisah kanthi kapribadhen sah. Mulane, entitas legal bisa nindakake tumindak sah. Kanggo nggayuh iki, lembaga sah mbutuhake pitulung. Wiwit entitas sah mung ana ing kertas, ora bisa mlaku kanthi dhewe. Entitas sah kudu diwakili dening wong alamiah. Ing asas, entitas legal diwakili dening dewan direksi. Sutradara bisa nindakake tumindak sah kanggo pihak entitas legal. Sutradara mung ngiket entitas sah kanthi tumindak kasebut. Minangka prinsip, direktur ora tanggung jawab kanggo utang entitas legal karo aset pribadi. Nanging, ing sawetara kasus, tanggung jawab direktur bisa kedadeyan, manawa direktur kasebut bakal tanggung jawab. Ana rong jinis tanggung jawab direktur: tanggung jawab internal lan eksternal. Artikel iki mbahas macem-macem alasan kanggo tanggung jawab para direktur.

Tanggung jawab internal direktur

Tanggung jawab internal tegese direktur bakal ditanggung tanggung jawab dening entitas legal kasebut. Tanggung jawab internal asale saka artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda. Sutradara bisa dicekel tanggung jawab internal nalika nindakake tugas kanthi cara sing ora bener. Nglaksanakake tugas sing ditindakake kanthi bener nalika tuduhan abot bisa ditindakake marang direktur. Iki adhedhasar artikel 2: 9 Kode Sipil Belanda. Salajengipun, sutradara bisa uga ora diabaikan ing cara kanggo nyegah kedadeyan manajemen sing ora bener. Nalika kita ngomong babagan tuduhan abot? Miturut hukum prelu iki kudu dinilai kanthi njupuk kabeh kahanan kasus kasebut.[1]

Tumindak beda karo artikel penggabungan entitas legal diklasifikasikake minangka kahanan sing angel. Yen ngono, tanggung jawab para direktur bisa dianggep. Nanging, sutradara bisa nggawa fakta lan kahanan sing nuduhake yen tumindak bertentangan karo artikel integrasi ora nyebabake tuduhan abot. Yen ngono, hakim kudu kanthi cetha kalebu iki ing pengadilan.[2]

Sawetara tanggung jawab internal lan exculpation

Tanggung jawab adhedhasar artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda mbutuhake yen kabeh direktur tanggung jawab serius. Tuduhan sing nemen bakal ditindakake marang direktur kabeh. Nanging, ana pengecualian kanggo aturan iki. Sutradara bisa ngasingake diri ('alesan') saka tanggung jawab para direktur. Kanggo nindakake kasebut, sutradara kudu nuduhake manawa tuduhan kasebut ora bisa dicekel, lan manawa dheweke ora males marang tumindak supaya nyegah manajemen sing ora bener. Iki asale saka artikel 2: 9 Kode Sipil Belanda. Banding babagan pengecualian ora gampang ditampa. Sutradara kudu nuduhake manawa dheweke nindakake kekuwatan supaya nyegah manajemen sing ora bener. Beban bukti kasebut ana ing sutradara.

Pembagian tugas ing dewan direksi bisa dadi penting kanggo nemtokake manawa direktur tanggung jawab utawa ora. Nanging, sawetara tugas dianggep minangka tugas sing penting kanggo kabeh dewan direksi. Direksi kudu ngerti kasunyatan lan kahanan tartamtu. Pisahake tugas ora bakal ngubah iki. Intine, incompetence dudu alasan kanggo ekskul. Sutradara bisa diarepake supaya informasi kanthi bener lan takon. Nanging, bisa uga ana kahanan sing ora bisa diarepake sutradara.[3] Dadi, direktur apa ora bisa sukses, gumantung banget karo kanyatan lan kahanan kasus kasebut.

Tanggung jawab eksternal

Tanggung jawab eksternal mbutuhake sutradara kanggo pihak katelu. Tanggung jawab eksternal ngganggu jilbab perusahaan. Entitas legal ora maneh nglindhungi wong alami sing dadi direktur. Alasan legal kanggo direktur eksternal yaiku manajemen sing ora bener, adhedhasar artikel 2: 138 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 Kode Sipil Walanda (ing bangkrut) lan tumindak nyiksa adhedhasar artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda (njaba bangkrut. ).

Tanggung jawab eksekutif njaba kebangkrutan

Tanggung jawab direktur eksternal ing bangkrut ditrapake kanggo perusahaan tanggung jawab winates pribadi (BV Walanda lan NV). Iki asale saka artikel 2: 138 Kode Sipil Belanda lan artikel 2: 248 Kode Sipil Walanda. Sutradara bisa tanggung jawab nalika bangkrut disebabake kesalahane salah utawa kesalahan dewan direktur. Kurator, sing makili kabeh pemiutang, kudu mriksa manawa tanggung jawab direktur bisa uga ditrapake.

Tanggung jawab eksternal ing bangkrut bisa ditampa nalika dewan direktur wis rampung tugas sing ora bener lan pangarepan sing ora bener iki minangka sebab penting saka bangkrut. Beban bukti sing ana gandhengane karo tugas sing ora bener iki ditindakake dening kurator; dheweke kudu nggawe manawa direktur pemikiran sing cukup akal, miturut kahanan sing padha, mesthi ora tumindak kaya ngono.[4] Tumindak sing ngrusak pemiutang kanthi prinsip nyebabake manajemen sing ora bener. Nyiksa dening direktur kudu dicegah.

Anggota parlemen kasebut nyakup asumsi bukti ing artikel 2: 138 sub 2 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 sub 2 Kode Sipil Walanda. Nalika dewan direktur ora tundhuk artikel 2:10 Kode Sipil Walanda utawa artikel 2: 394 Kode Sipil Walanda, timbul bukti. Ing kasus iki, nganggep manawa manajemen sing ora cocog wis dadi sabab penting saka bangkrut. Iki mindhah beban bukti kanggo direktur. Nanging, direktur bisa mbantah asumsi bukti. Kanggo nindakake kasebut, sutradara kudu nggawe manawa bangkrut kasebut ora disebabake dening manajemen sing ora cocog, nanging kanthi fakta lan kahanan liyane. Sutradara uga kudu nuduhake manawa dheweke ora males marang tumindak supaya nyegah manajemen sing ora bener.[5] Kajaba iku, kurator mung bisa ngajokake klaim sajrone telung taun sadurunge bangkrut. Iki asale saka artikel 2: 138 sub 6 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 sub 6 Kode Sipil Walanda.

Sawetara tanggung jawab eksternal lan eksklusif

Saben direktur tanggung jawab banget kanggo manajemen sing ora pas ing bangkrut. Nanging, direktur bisa uwal saka sawetara tanggung jawab iki kanthi ngasingake awake dhewe. Iki asale saka artikel 2: 138 sub 3 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 sub 3 Kode Sipil Walanda. Sutradara kudu mbuktekake manawa tugas sing ora bener ora bisa ditindakake. Dheweke uga bisa uga ora diabaikan ing tumindak supaya bisa ngatasi akibat saka tugas sing ora bener. Beban bukti ing exculpation ana ing sutradara. Iki asile saka artikel sing kasebut ing ndhuwur lan diadegake ing hukum kasus pengadilan Mahkamah Tinggi Walanda.[6]

Tanggung jawab eksternal adhedhasar tumindak nyiksa

Sutradara uga bisa tanggung jawab adhedhasar tumindak siksa, sing asale saka artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda. Artikel iki nyedhiyakake basis umum kanggo tanggung jawab. Tanggung jawab direktur adhedhasar tumindak nyiksa uga bisa dituntut dening kreditor individu.

Mahkamah Agung Walanda mbedakake rong jinis tanggung jawab direktur adhedhasar tumindak nyiksa. Kaping pisanan, tanggung jawab bisa ditampa kanthi adhedhasar standar Beklamel. Ing kasus iki, sutradara wis nggawe kesepakatan karo pihak katelu kanggo pihak perusahaan, nalika dheweke ngerti utawa kanthi akal kudu ngerti manawa perusahaan kasebut ora bisa netepi kewajiban sing diwenehake saka perjanjian iki.[7] Tanggung jawab jinis nomer loro yaiku frustasi sumber daya. Ing kasus iki, sutradara nyebabake kasunyatan manawa perusahaan kasebut ora mbayar kreditor lan ora bisa netepi kewajiban mbayar. Tumindake direktur ora peduli, mula tuduhan abot bisa ditindakake.[8] Beban bukti ing kene kalebu kreditor.

Tanggung jawab direktur entitas legal

Ing Walanda, wong alami uga entitas legal bisa dadi direktur entitas sah. Kanggo nggawe samubarang luwih gampang, wong alam sing dadi direktur bakal diarani direktur alam lan lembaga sah sing dadi direktur bakal diarani direktur entitas ing paragraf iki. Kasunyatan manawa entitas sah bisa dadi direktur, ora ateges tanggung jawab para direktur bisa nyingkiri kanthi milih lembaga sah minangka direktur. Iki asale saka artikel 2:11 Kode Sipil Belanda. Nalika direktur entitas dipertanggungjawabake, tanggung jawab iki uga ana ing direktur alami direktur entitas iki.

Artikel 2:11 Kode Sipil Walanda ditrapake kanggo kahanan tanggung jawab para direktur adhedhasar artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda, artikel 2: 138 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 Kode Sipil Walanda. Nanging, pitakon muncul babagan artikel 2:11 Kode Sipil Walanda uga ditrapake kanggo tanggung jawab direktur adhedhasar tumindak nyiksa. Pengadilan Tinggi Walanda mutusake manawa iki pancen kedadeyan. Ing pengadilan iki, Mahkamah Tinggi Walanda nuduhake sejarah legal. Artikel 2:11 Kode Sipil Walanda tujuane supaya wong alami ndhelikake direktur entitas supaya ora tanggung jawab. Iki mbutuhake artikel 2:11 Kode Sipil Walanda ditrapake kanggo kabeh kasus sing direktur entitas bisa tanggung jawab adhedhasar ukum.[9]

Pembatalan dewan direktur

Tanggung jawab para direktur bisa dibatalake kanthi mratelakake panemune dewan. Ngeculake tegese kebijakan dewan direksi, sing ditindakake nganti saiki wayahe disepelekake dening entitas sah. Dadi bubar dadi pengangkatan tanggung jawab kanggo direktur. Pembuangan ora minangka istilah sing bisa ditemokake ing ukum, nanging asring kalebu ing artikel penggabungan entitas sing sah. Pembuangan minangka pengabaian tanggung jawab internal. Mula, discharge mung ditrapake kanggo tanggung jawab internal. Pihak katelu isih bisa ngundhakake tanggung jawab direktur.

Discharge mung ditrapake kanggo fakta lan kahanan sing dingerteni para pemegang saham nalika diwenehake.[10]  Tanggung jawab kanggo fakta sing ora dingerteni isih saiki. Mula, discharge ora satus persen aman lan ora menehi jaminan kanggo direktur.

kesimpulan

Entrepreneurship bisa dadi kegiatan sing tantangan lan nyenengake, nanging sayangé, ana risiko. Pengusaha sing akeh percaya yen bisa ngilangi tanggung jawab kanthi nemokake entitas sing sah. Pengusaha iki bakal dadi kuciwane; ing kahanan tartamtu, tanggung jawab para direktur bisa ditrapake. Iki bisa duwe akibat sing ekstensif; direktur bakal tanggung jawab kanggo utang perusahaan karo aset pribadi. Mula, risiko sing ditanggung saka tanggung jawab para direktur ora bakal diremehake. Sampeyan bakal wicaksana kanggo direktur entitas legal supaya tundhuk karo kabeh aturan legal lan ngatur entitas legal kanthi terbuka lan disengaja.

Versi lengkap artikel iki kasedhiya liwat link iki

kontak

Yen sampeyan duwe pitakon utawa komentar sawise maca artikel iki, monggo hubungi Maxim Hodak, pengacara ing Law & More liwat maxim.hodak@lawandmore.nl, utawa Tom Meevis, pengacara ing Law & More liwat tom.meevis@lawandmore.nl, utawa telpon +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven).

[2] ECLI: NL: HR: 2002: AE7011 (Berghuizer Papierfabriek).

[3] ECLI: NL: GHAMS: 2010: BN6929.

[4] ECLI: NL: HR: 2001: AB2053 (Panmo).

[5] ECLI: NL: HR: 2007: BA6773 (Biru Tomat).

[6] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Glascentrale Beheer BV).

[7] ECLI: NL: HR: 1989: AB9521 (Beklamel).

[8] ECLI: NL: HR: 2006: AZ0758 (Ontvanger / Roelofsen).

[9] ECLI: NL: HR: 2017: 275.

[10] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven); ECLI: NL: HR: 2010: BM2332.

Share