Tanggung jawab direktur ing Walanda

Pambuka

Miwiti perusahaan sampeyan dhewe minangka kegiatan sing menarik kanggo akeh wong lan dilengkapi sawetara kaluwihan. Nanging, para wirausaha (masa depan) katon ora pati roso, yaiku kasunyatan manawa perusahaan sing uga nemoni kekurangan lan resiko. Yen perusahaan didegake ing wangun entitas legal, mula ana tanggung jawab tanggung jawab direktur.

Entitas sah yaiku awak legal sing kapisah kanthi kapribadhen sah. Mulane, entitas legal bisa nindakake tumindak sah. Kanggo nggayuh iki, lembaga sah mbutuhake pitulung. Wiwit entitas sah mung ana ing kertas, ora bisa mlaku kanthi dhewe. Entitas sah kudu diwakili dening wong alamiah. Ing asas, entitas legal diwakili dening dewan direksi. Sutradara bisa nindakake tumindak sah kanggo pihak entitas legal. Sutradara mung ngiket entitas sah kanthi tumindak kasebut. Minangka prinsip, direktur ora tanggung jawab kanggo utang entitas legal karo aset pribadi. Nanging, ing sawetara kasus, tanggung jawab direktur bisa kedadeyan, manawa direktur kasebut bakal tanggung jawab. Ana rong jinis tanggung jawab direktur: tanggung jawab internal lan eksternal. Artikel iki mbahas macem-macem alasan kanggo tanggung jawab para direktur.

Tanggung jawab internal direktur

Tanggung jawab internal tegese direktur bakal tanggung jawab karo entitas hukum kasebut dhewe. Tanggung jawab internal dijupuk saka artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda. Sutradara bisa tanggung jawab internal nalika ngrampungake tugas kanthi cara sing ora bener. Mujudake tugas sing salah dianggep yen tuduhan parah bisa ditindakake marang direktur. Iki adhedhasar artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda. Salajengipun, sutradara bisa uga ora nguciwani njupuk langkah kanggo nyegah kedadeyan manajemen sing ora bener. Kapan kita ngomong babagan tuduhan sing parah? Miturut hukum kasus, iki kudu ditaksir kanthi njupuk kabeh kasus kasus kasebut. [1]

Tumindak sing bertentangan karo artikel penggabungan entitas hukum diklasifikasikake minangka kahanan sing abot. Yen iki kasus, tanggung jawab direksi bakal ditindakake. Nanging, sutradara bisa nggawa kasunyatan lan kahanan sing nuduhake manawa tumindak sing bertentangan karo artikel penggabungan ora nyebabake tuduhan sing abot. Yen iki kasus, hakim kudu eksplisit ngemot iki ing putusane. [2]

Sawetara tanggung jawab internal lan exculpation

Tanggung jawab adhedhasar artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda mbutuhake yen kabeh direktur tanggung jawab serius. Tuduhan sing nemen bakal ditindakake marang direktur kabeh. Nanging, ana pengecualian kanggo aturan iki. Sutradara bisa ngasingake diri ('alesan') saka tanggung jawab para direktur. Kanggo nindakake kasebut, sutradara kudu nuduhake manawa tuduhan kasebut ora bisa dicekel, lan manawa dheweke ora males marang tumindak supaya nyegah manajemen sing ora bener. Iki asale saka artikel 2: 9 Kode Sipil Belanda. Banding babagan pengecualian ora gampang ditampa. Sutradara kudu nuduhake manawa dheweke nindakake kekuwatan supaya nyegah manajemen sing ora bener. Beban bukti kasebut ana ing sutradara.

Pembagian tugas ing dewan direksi bisa dadi penting kanggo nemtokake manawa direktur tanggung jawab utawa ora. Nanging, sawetara tugas dianggep minangka tugas sing penting kanggo kabeh dewan direksi. Direksi kudu ngerti kasunyatan lan kahanan tartamtu. Pisahake tugas ora bakal ngubah iki. Intine, incompetence dudu alasan kanggo ekskul. Sutradara bisa diarepake supaya informasi kanthi bener lan takon. Nanging, bisa uga ana kahanan sing ora bisa diarepake sutradara. [3] Mula, manawa sutradara bisa sukses ngeculake awake dhewe, gumantung banget karo kasunyatan lan kahanan kasus kasebut.

Tanggung jawab eksternal

Tanggung jawab eksternal mbutuhake sutradara kanggo pihak katelu. Tanggung jawab eksternal ngganggu jilbab perusahaan. Entitas legal ora maneh nglindhungi wong alami sing dadi direktur. Alasan legal kanggo direktur eksternal yaiku manajemen sing ora bener, adhedhasar artikel 2: 138 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 Kode Sipil Walanda (ing bangkrut) lan tumindak nyiksa adhedhasar artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda (njaba bangkrut. ).

Tanggung jawab eksekutif njaba kebangkrutan

Tanggung jawab direktur eksternal ing bangkrut ditrapake kanggo perusahaan tanggung jawab winates pribadi (BV Walanda lan NV). Iki asale saka artikel 2: 138 Kode Sipil Belanda lan artikel 2: 248 Kode Sipil Walanda. Sutradara bisa tanggung jawab nalika bangkrut disebabake kesalahane salah utawa kesalahan dewan direktur. Kurator, sing makili kabeh pemiutang, kudu mriksa manawa tanggung jawab direktur bisa uga ditrapake.

Tanggung jawab eksternal sajrone bangkrut bisa ditampa nalika dewan direksi wis salah nindakake tugas lan pemenuhan sing ora bener iki minangka sebab penting bangkrut. Beban bukti babagan pemenuhan tugas sing ora bener iki ana ing kurator; dheweke kudu yakin yen sutradara sing mikir kanthi wajar, ing kahanan sing padha, ora bakal tumindak kaya ngono. [4] Tumindak sing ngrusak kreditor ing prinsip ngasilake manajemen sing ora bener. Penyalahgunaan direksi kudu dicegah.

Anggota legislatif nyakup asumsi bukti tartamtu ing artikel 2: 138 sub 2 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 sub 2 Kode Sipil Walanda. Nalika dewan direksi ora tundhuk karo artikel 2:10 Kode Sipil Walanda utawa artikel 2: 394 Kode Sipil Walanda, asumsi bukti bakal muncul. Ing kasus iki, dianggep manawa manajemen sing ora bener wis dadi sebab utama bangkrut. Iki ngirim beban bukti menyang direktur. Nanging, direktur bisa mbantah asumsi bukti. Kanggo nindakake, direktur kudu yakin yen bangkrut kasebut ora disebabake manajemen sing ora bener, nanging kanthi kasunyatan lan kahanan liyane. Sutradara kasebut uga kudu nuduhake manawa dheweke ora nguciwani nindakake tindakan kanggo nyegah manajemen sing ora bener. [5] Kajaba iku, kurator mung bisa ngajokake klaim sajrone telung taun sadurunge bangkrut. Iki asale saka artikel 2: 138 sub 6 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 sub 6 Kode Sipil Walanda.

Sawetara tanggung jawab eksternal lan eksklusif

Saben direktur tanggung jawab tanggung jawab tumrap manajemen sing ora bener sajrone bangkrut. Nanging, direktur bisa uwal saka sawetara tanggung jawab kasebut kanthi nggunakake exculpating awake dhewe. Iki asale saka artikel 2: 138 sub 3 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 sub 3 Kode Sipil Walanda. Sutradara kudu mbuktekake manawa pemenuhan tugas sing ora bener ora bisa ditindakake. Dheweke uga bisa uga ora nglirwakake tumindak kanggo ngindhari akibat saka nggayuh tugas sing ora bener. Beban bukti ing exculpation yaiku direktur. Iki asale saka artikel sing kasebut ing ndhuwur lan digawe ing ukum ukum ing Pengadilan Tinggi Walanda. [6]

Tanggung jawab eksternal adhedhasar tumindak nyiksa

Sutradara uga bisa tanggung jawab adhedhasar tumindak siksa, sing asale saka artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda. Artikel iki nyedhiyakake basis umum kanggo tanggung jawab. Tanggung jawab direktur adhedhasar tumindak nyiksa uga bisa dituntut dening kreditor individu.

Pengadilan Tinggi Belanda mbedakake rong jinis tanggung jawab direksi adhedhasar tumindak tort. Kaping pisanan, tanggung jawab bisa ditampa adhedhasar standar Beklamel. Ing kasus iki, sutradara nggawe perjanjian karo pihak katelu atas jenenge perusahaan, nalika dheweke ngerti utawa kanthi wajar kudu ngerti manawa perusahaan ora bisa netepi kewajiban sing dipikolehi saka perjanjian iki. [7] Tanggung jawab nomer loro yaiku frustrasi sumber daya. Ing kasus iki, direktur nyebabake kasunyatan manawa perusahaan ora mbayar kreditur lan ora bisa netepi kewajiban pambayaran. Tumindak sutradara kasebut kanthi ceroboh, saengga tuduhan parah bisa ditindakake. [8] Beban bukti kasebut ana ing kreditor.

Tanggung jawab direktur entitas legal

Ing Walanda, wong alami uga entitas legal bisa dadi direktur entitas sah. Kanggo nggawe samubarang luwih gampang, wong alam sing dadi direktur bakal diarani direktur alam lan lembaga sah sing dadi direktur bakal diarani direktur entitas ing paragraf iki. Kasunyatan manawa entitas sah bisa dadi direktur, ora ateges tanggung jawab para direktur bisa nyingkiri kanthi milih lembaga sah minangka direktur. Iki asale saka artikel 2:11 Kode Sipil Belanda. Nalika direktur entitas dipertanggungjawabake, tanggung jawab iki uga ana ing direktur alami direktur entitas iki.

Pasal 2:11 Kode Sipil Walanda ditrapake kanggo kahanan sing tanggung jawab direksi dianggep adhedhasar artikel 2: 9 Kode Sipil Walanda, artikel 2: 138 Kode Sipil Walanda lan artikel 2: 248 Kode Sipil Walanda. Nanging, ana pitakon manawa artikel 2:11 Kode Sipil Walanda uga ditrapake kanggo tanggung jawab para direktur adhedhasar tumindak tort. Pengadilan Tinggi Walanda mutusake manawa pancen ngono. Ing keputusan iki, Pengadilan Tinggi Walanda nuduhake sejarah ukum. Pasal 2:11 Kode Sipil Walanda tujuane supaya wong-wong alami ora ndhelikake direktur entitas supaya ora tanggung jawab. Iki tegese artikel 2:11 Kode Sipil Walanda ditrapake kanggo kabeh kasus sing direktur entitas bisa tanggung jawab adhedhasar ukum. [9]

Pembatalan dewan direktur

Tanggung jawab para direktur bisa dibatalake kanthi mratelakake panemune dewan. Ngeculake tegese kebijakan dewan direksi, sing ditindakake nganti saiki wayahe disepelekake dening entitas sah. Dadi bubar dadi pengangkatan tanggung jawab kanggo direktur. Pembuangan ora minangka istilah sing bisa ditemokake ing ukum, nanging asring kalebu ing artikel penggabungan entitas sing sah. Pembuangan minangka pengabaian tanggung jawab internal. Mula, discharge mung ditrapake kanggo tanggung jawab internal. Pihak katelu isih bisa ngundhakake tanggung jawab direktur.

Discharge mung ditrapake kanggo kasunyatan lan kahanan sing wis dingerteni para pemegang saham nalika ngeculake diwenehake. [10] Tanggung jawab kanggo kasunyatan sing ora dingerteni isih bakal ana. Mula, debit ora aman satus persen lan ora menehi jaminan kanggo direktur.

kesimpulan

Entrepreneurship bisa dadi kegiatan sing tantangan lan nyenengake, nanging sayangé, ana risiko. Pengusaha sing akeh percaya yen bisa ngilangi tanggung jawab kanthi nemokake entitas sing sah. Pengusaha iki bakal dadi kuciwane; ing kahanan tartamtu, tanggung jawab para direktur bisa ditrapake. Iki bisa duwe akibat sing ekstensif; direktur bakal tanggung jawab kanggo utang perusahaan karo aset pribadi. Mula, risiko sing ditanggung saka tanggung jawab para direktur ora bakal diremehake. Sampeyan bakal wicaksana kanggo direktur entitas legal supaya tundhuk karo kabeh aturan legal lan ngatur entitas legal kanthi terbuka lan disengaja.

Versi lengkap artikel iki kasedhiya liwat link iki

kontak

Yen sampeyan duwe pitakon utawa komentar sawise maca artikel iki, monggo hubungi Maxim Hodak, pengacara ing Law & More liwat maxim.hodak@lawandmore.nl, utawa Tom Meevis, pengacara ing Law & More liwat tom.meevis@lawandmore.nl, utawa telpon +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven).

[2] ECLI: NL: HR: 2002: AE7011 (Berghuizer Papierfabriek).

[3] ECLI: NL: GHAMS: 2010: BN6929.

[4] ECLI: NL: HR: 2001: AB2053 (Panmo).

[5] ECLI: NL: HR: 2007: BA6773 (Tomat Biru).

[6] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Glascentrale Beheer BV).

[7] ECLI: NL: HR: 1989: AB9521 (Beklamel).

[8] ECLI: NL: HR: 2006: AZ0758 (Ontvanger / Roelofsen).

[9] ECLI: NL: HR: 2017: 275.

[10] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven); ECLI: NL: HR: 2010: BM2332.

Share