Ngina, fitnah lan pitenah

Nyritakake pendapat utawa kritik sampeyan ing prinsip dudu larangan. Nanging, iki pancen duwe watesan. Pratelan kasebut ora bisa dilanggar hukum. Apa pernyataan sing ora sah bakal diadili saben kahanan tartamtu. Ing keputusan kasebut, ana keseimbangane antarane hak kebebasan ekspresi ing tangan siji lan hak kanggo nglindhungi kehormatan lan reputasi ing tangan liyane. Wong utawa pengusaha sing ngina mesthi duwe konotasi negatif. Ing sawetara kasus, penghinaan dianggep ora sah. Ing prakteke, asring ana omongan rong jinis penghinaan. Bisa uga ana fitnah lan / utawa fitnah. Kekarepan fitnah lan fitnah sengaja nggawe korban kasebut dadi cahya ala. Apa tegese fitnah lan fitnah sing jelas ing blog iki. Kita uga bakal ndeleng sanksi sing bisa ditindakake tumrap wong sing pidana fitnah lan / utawa fitnah.

Ngina, fitnah lan pitenah

Ngenyek

"Sembarang ngina sengaja ora ditutupi fitnah utawa fitnah" bakal nduweni kualifikasi minangka penghinaan sederhana. Ciri khas penghinaan yaiku nglanggar komplain. Iki tegese manawa terdakwa mung bisa dituntut nalika korban wis nglaporake. Penghinaan biasane mung dianggep minangka perkara sing ora rapi, nanging yen sampeyan ngerti banget hak sampeyan, ing sawetara kasus sampeyan bisa njamin manawa wong sing ngina sampeyan bisa uga dituntut. Nanging, asring kedadeyan yen korban ora nglaporake penghinaan amarga dheweke bisa uga ngalami luwih akeh kerugian sajrone publisitas kasus kasebut.

Fitnah

Yen sampeyan sengaja nyerang kehormatan utawa jenenge wong liya, kanthi tujuan supaya umumake, mula wong kasebut kena nistha. Serangan sing disengojo tegese jenenge wong sengaja dilalekake. Kanthi disengojo kanthi sengaja, legislator tegese sampeyan bakal dihukum yen sampeyan kanthi sengaja ujar ala babagan individu, klompok utawa organisasi, kanthi tujuan supaya umumake. Fitnah bisa kedadeyan kanthi lisan uga nulis. Nalika ditindakake kanthi nulis, kualifikasi kasebut minangka cathetan fitnah. Motif fitnah asring dendam utawa frustasi. Kauntungan kanggo korban yaiku fitnah sing ditindakake luwih gampang dibuktekake yen nulis.

Fitnah

Slander dipunginaake nalika ana wong kanthi sengaja difitnah kanthi nggawe pernyataan umum, mula dheweke ngerti utawa kudu ngerti manawa pernyataan kasebut ora adhedhasar kabeneran. Mula, Slander bisa dideleng minangka nuduh wong kanthi ngapusi.

Tuduhan kudu adhedhasar fakta

Pitakon penting sing diteliti ing praktik yaiku, lan yen sejatine, tuduhan kasebut nemokake dhukungan ing kasunyatan sing kasedhiya ing wektu kasebut. Hakim mulane katon maneh babagan kahanan kasebut nalika wis digawe pratelan sing dijaluk. Yen pratelan tartamtu katon ora nerak hakim, dheweke bakal mrentah manawa wong sing nggawe pernyataan kasebut tanggung jawab saka kerusakan sing ana. Umume kasus, korban nduweni ganti rugi. Yen ana pratelan sing ora sah, korban uga bisa njaluk panyesuaian kanthi bantuan pengacara. Rectification tegese publikasi utawa pratelan sing ora dilindhungi dibenerake. Ing cendhak, panyesuaian nyatakake yen pesen sadurunge ora ana utawa durung tuntas.

Tatacara sipil lan pidana

Ing kasus penghinaan, fitnah utawa fitnah, korban kasebut bisa nyebabake tindak-tanduke sipil lan pidana. Liwat hukum sipil, korban bisa njaluk ganti rugi utawa koreksi. Amarga fitnah lan pitenah uga kaluputan kriminal, korban uga bisa nglaporake lan njaluk supaya pelaku kasebut dituntut miturut hukum pidana.

Ngenyek, memfitnah lan fitnah: apa sanksi kasebut?

Ngenyel prasaja bisa diukum. Kahanan kasebut yaiku yen korban kudu nggawe laporan lan Layanan Pendakwa Umum kudu mutusake kanggo nuntut tersangka. Ukara maksimal sing bisa ditindakake hakim kasebut yaiku dipenjara telung wulan utawa denda kategori kedua (€ 4,100). Jumlah denda utawa (dipenjara) gumantung saka kasile penghinaan. Contone, penghinaan diskriminatif dihukum luwih abot.

Fitnah uga kena paukuman. Ing kene maneh, korban uga kudu nggawe laporan lan Layanan Penuntut Umum kudu mutusake kanggo nuntut tuduhan kasebut. Ing kasus fitnah hakim kasebut bisa ngetrapake penahanan maksimal nem wulan utawa denda kategori katelu (€ 8,200). Kaya dene kasus penghinaan, keseriusan pelanggaran uga dianggep ing kene. Contone, fitnah marang sawijining PNS dihukum luwih abot.

Ing kasus pitenah, hukuman sing bisa ditrapake luwih abot. Ing kasus pitenah, pengadilan bisa ngukum penjara maksimal rong taun utawa denda kategori papat (€ 20,500). Ing kasus pitenah, bisa uga ana laporan palsu, dene deklarasi kasebut ngerti yen pelanggaran kasebut durung ditindakake. Ing laku, iki diarani minangka tuduhan fitnah. Tuduhan kasebut umume dumadi ing kahanan sing ana wong sing nyerang utawa nyiksa, nalika iki ora kaya ngono.

Njajak fitnah lan / utawa pitenah

Upaya fitnah lan / utawa fitnah uga bisa dihukum. Kanthi "nyoba" tegese upaya digawe fitnah utawa fitnah marang wong liya, nanging iki gagal. Syarat kanggo iki yaiku kudu ana wiwitane tindak kriminal kasebut. Yen wiwitan durung digawe, mula ora kena paukuman. Iki uga ditrapake nalika wiwitan digawe, nanging pelaku mutusake kekarepane dhewe supaya ora nindakake fitnah utawa fitnah.

Yen ana wong sing kaukum amarga nyoba fitnah utawa pitenah, paukuman maksimal 2/3 saka paukuman maksimal saka pelanggaran rampung. Ing kasus nyoba fitnah, mula iki ukara maksimal 4 wulan. Ing kasus nyoba fitnah, iki tegese paukuman maksimal setaun setaun patang wulan.

Apa sampeyan kudu ngatasi penghinaan, fitnah utawa fitnah? Lan sampeyan pengin informasi luwih lengkap babagan hak sampeyan? Banjur aja ragu-ragu kanggo hubungi Law & More pengacara. Kita uga bisa mbantu sampeyan yen sampeyan dituntut dening Layanan Pendakwa Umum dhewe. Pengacara lan ahli hukum khusus ing bidang pidana bakal seneng menehi pitunjuk lan nulungi sampeyan ing proses legal.

Share