Defamation lan libel: beda diterangno

Defamation lan libel: beda diterangno 

Libel lan fitnah minangka istilah sing asale saka KUHP. Iki minangka kejahatan sing bisa dihukum denda lan malah dipenjara, sanajan ing Walanda, ana wong sing jarang dikunjara amarga libel utawa fitnah. Padha utamané istilah pidana. Nanging wong guilty saka libel utawa pitenah uga nglakoni tumindak nglanggar hukum (Art. 6: 162 saka KUHPerdata) lan bisa, mulane, uga prosecuted miturut hukum perdata, kang macem-macem ngukur bisa diklaim ing ringkesan proses utawa proses ing manfaat, kayata mbenerake lan ngilangi pernyataan sing ora sah.

Fitnah

Undhang-undhang kasebut nggambarake fitnah (pasal 261 KUHP) minangka sengaja ngrusak kehormatan utawa jeneng apik wong kanthi nuduh fakta tartamtu kanggo ngumumake. Singkatipun: fitnah dumadi nalika ana wong kanthi sengaja ngomong 'ala' babagan wong liya kanggo menehi perhatian marang wong liya lan nggawe wong kasebut dadi ala. Defamation kalebu statement sing nyoba ngrusak reputasi wong.

Libel minangka sing diarani 'pelanggaran complaint' lan dituntut yen ana wong sing nglaporake. Pangecualian saka prinsip iki yaiku fitnah marang panguwasa umum, badan publik, utawa lembaga lan fitnah marang PNS ing kantor. Ing kasus fitnah marang wong sing wis tilar donya, sanak keluarga kudu nglaporake yen pengin penuntutan ditindakake. Kajaba iku, ora ana paukuman nalika pelaku wis tumindak ing pertahanan perlu. Kajaba iku, wong ora bisa disalahake amarga fitnah yen dheweke bisa nganggep kanthi ati-ati yen pelanggaran sing didakwa iku nyata lan kanggo kepentingan umum kanggo disetel. 

Libel

Saliyane fitnah, uga ana libel (pasal 261 Sr). Libel minangka wangun fitnah sing ditulis. Libel setya kanthi sengaja nggawe ireng wong ing umum liwat, contone, artikel koran utawa forum umum ing situs web. Fitnah ing tulisan sing diwaca kanthi banter uga kalebu libel. Kaya defamation, libel mung dituntut nalika korban nglaporake kejahatan iki.

Bedane antarane libel lan fitnah

Fitnah (pasal 262 KUHP) kalebu wong sing nudhuh marang wong liya ing umum, nanging dheweke ngerti utawa kudu ngerti manawa tuduhan kasebut ora sah. Garis kanthi fitnah kadhangkala bisa angel digambar. Yen sampeyan ngerti ana sing ora bener, mula bisa uga fitnah. Yen sampeyan ngomong sing bener, mula ora bakal dadi fitnah. Nanging bisa uga fitnah utawa libel amarga ngandhani bebener uga bisa dihukum (lan mulane ora sah). Pancen, masalahe ora mung apa ana wong sing ngapusi, nanging apa kehormatan lan reputasi wong sing kena pengaruh saka tuduhan kasebut.

Persetujuan antarane libel lan fitnah

Wong sing disalahake amarga fitnah utawa libel duwe risiko tuntutan pidana. Nanging, wong kasebut uga nindakake pelanggaran (Pasal 6: 162 KUH Perdata) lan bisa dituntut dening korban liwat rute hukum perdata. Contone, korban bisa njaluk ganti rugi lan miwiti proses ringkesan.

Nyoba libel lan fitnah

Upaya kanggo libel utawa fitnah uga kena ukuman. 'nyoba kanggo' tegese nyoba kanggo nindakake libel utawa fitnah marang wong liya. Syarat ing kene yaiku kudu ana wiwitan eksekusi pelanggaran. Apa sampeyan ngerti yen ana wong sing ngirim pesen negatif babagan sampeyan? Lan sampeyan pengin nyegah iki? Banjur sampeyan bisa takon pengadilan ing proses ringkesan kanggo nglarang iki. Sampeyan mbutuhake pengacara kanggo iki.

Report

Wong utawa perusahaan saben dina dituduh apus, penipuan, lan kejahatan liyane. Iki minangka urutan dina ing internet, ing koran, utawa ing televisi lan radio. Nanging tuduhan kudu bisa didhukung dening fakta, utamane yen tuduhan kasebut serius. Yen tuduhan kasebut ora adil, wong sing nggawe tuduhan kasebut bisa uga disalahake amarga fitnah, fitnah, utawa fitnah. Banjur luwih becik diwiwiti kanthi ngajokake laporan polisi. Sampeyan bisa nindakake iki dhewe utawa bebarengan karo pengacara. Sampeyan banjur bisa njupuk langkah ing ngisor iki:

Langkah 1: priksa manawa sampeyan nindakake libel (nulis) utawa fitnah

Langkah 2: Ayo wong ngerti sampeyan pengin dheweke mandheg lan njaluk supaya mbusak pesen kasebut.

Apa pesen ing koran utawa online? Takon administrator kanggo mbusak pesen kasebut.

Uga, ngerti yen sampeyan bakal njupuk tindakan hukum yen wong kasebut ora mandheg utawa mbusak pesen kasebut.

Langkah 3: Pancen angel mbuktekake manawa ana wong sing sengaja pengin ngrusak 'jeneng apik' sampeyan. Ana wong sing bisa ngomong negatif babagan sampeyan kanggo ngelingake wong liya. Defamation lan libel minangka pelanggaran pidana lan 'pelanggaran complaint.' Iki tegese polisi mung bisa nindakake apa-apa yen sampeyan nglaporake dhewe. Dadi kumpulake bukti sing paling akeh babagan iki, kayata:

  • salinan pesen, foto, layang, utawa dokumen liyane
  • Pesen WhatsApp, e-mail, utawa pesen liyane ing internet
  • laporan saka wong liya sing wis weruh utawa krungu

Langkah 4: Sampeyan kudu lapor menyang polisi yen sampeyan pengin ana kasus pidana. Jaksa mutusake manawa dheweke duwe bukti sing cukup lan miwiti kasus pidana.

Langkah 5: Yen cukup bukti, jaksa bisa miwiti kasus pidana. Hakim bisa menehi paukuman, biasane denda. Uga, hakim bisa mutusake manawa wong kasebut kudu mbusak pesen kasebut lan mandheg nyebarake pesen anyar. Elinga yen kasus pidana bisa njupuk wektu suwe.

Apa ora ana kasus pidana? Utawa sampeyan pengin kiriman dibusak cepet? Banjur sampeyan bisa ngajokake tuntutan hukum ing pengadilan sipil. Ing kasus iki, sampeyan bisa njaluk ing ngisor iki:

  • wis pesen dibusak.
  • larangan ngirim pesen anyar.
  • a 'rectification.' Iki kalebu mbenerake / mulihake laporan sadurunge.
  • ganti rugi
  • paukuman. Banjur sing nglanggar uga kudu mbayar denda yen ora netepi putusan pengadilan.

Rusak kanggo libel lan fitnah

Senajan fitnah lan libel bisa dilapurake, pelanggaran iki arang mimpin kanggo ukuman pakunjaran, paling kanggo denda relatif kurang. Mulane, akeh korban milih kanggo njupuk tindakan hukum marang pelaku (uga) liwat hukum perdata. Pihak sing tatu nduweni hak kanggo ganti rugi miturut KUH Perdata yen tuduhan utawa imputasi ora sah. Ana macem-macem jinis karusakan. Sing utama yaiku karusakan reputasi lan (kanggo perusahaan) karusakan turnover.

Recidivisme

Yen ana wong sing nglanggar bola-bali utawa ana ing pengadilan amarga nindakake libel, fitnah, utawa fitnah kaping pirang-pirang, dheweke bisa ngarepake paukuman sing luwih dhuwur. Kajaba iku, manawa pelanggaran kasebut minangka tumindak sing terus-terusan utawa tumindak sing kapisah kudu dianggep.

Apa sampeyan ngadhepi libel utawa fitnah? Lan sampeyan pengin informasi luwih lengkap babagan hak sampeyan? Banjur aja ragu-ragu kontak Law & More pengacara. Pengacara kita banget berpengalaman lan bakal seneng menehi saran lan mbantu sampeyan ing proses hukum. 

 

 

Setelan Privacy
Kita nggunakake cookie kanggo nambah pengalaman nalika nggunakake situs web. Yen sampeyan nggunakake Layanan liwat browser, sampeyan bisa matesi, mblokir utawa mbusak cookie liwat setelan browser web. Kita uga nggunakake konten lan skrip saka pihak katelu sing bisa nggunakake teknologi pelacakan. Sampeyan kanthi selektif bisa menehi idin ing ngisor iki kanggo ngidini proses puter pihak katelu kaya ngono. Kanggo informasi lengkap babagan cookie sing digunakake, data sing dikoleksi lan cara ngolah, mangga priksa Kebijakan Privasi
Law & More B.V.